НОВИНИ

Отбелязахме Деня на народните будители

България чества Деня на народните будители - на всички просветители, книжовници и революционери, съхранили духовните ценности и националното самосъзнание на българите. Честит празник!Как отбелязахме днешния светъл празник разказва Милена Кирова, която е на мястото-символ на Будителите - паметникът на светите братя Кирил и Методий.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:08, 01.11.2017
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Празник на духа и духовността, на писаното и изречено слово, което е събуждало, буди и днес - това е първи ноември за всички, които откриват смисъла когато четат, пишат, мислят, създават своето интелектуално богатство.

Но денят не бе белязан само от празненства - синдикатите на учените от БАН и Селскостопанската академия организираха протестно шествие с искане за по-голямо финансиране на научния сектор. Те внесоха декларация с конкретни очаквания във Финансовото министерство и в Министерския съвет.

;

Държавният глава Румен Радев се включи в тържественото събрание в БАН по случай Деня на будителите и връчи награди на млади учени за големите им постижения в областта на науката.

;

Денят на народните будители изразява вътрешната ни необходимост да почитаме всички онези, за които думата идеал е значела много.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все по-млади хора у нас получават инсулт
Все по-млади хора у нас получават инсулт
Президентът Радев награди млади български учени
Президентът Радев награди млади български учени