НОВИНИ

Отбелязваме Деня на българското кино

С безплатни прожекции в кино "Одеон" и премиера в кино "Люмиер" ще бъде отбелязан Денят на българското кино - 13 януари. Празникът е под наслов "София в киното и киното в София". Организатор е Националният филмов център /НФЦ/ в сътрудничество със Столичната община, Българската национална филмотека, НДК и Съюза на българските филмови дейци.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:51, 13.01.2016
Чете се за: 01:01 мин.
Още
отбелязваме деня българското кино

Зала 1 на НДК и "Люмиер" стават премиерен екран на българското кино - според меморандума за сътрудничество между НДК и НФЦ, който ще бъде подписан днес.

Безплатните празнични прожекции на български филми във филмотечното кино "Одеон" започват с комедията "Специалист по всичко" /1962/ на Петър Б. Василев с Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Гинка Станчева, Катя Чукова, Андрей Чапразов, Ирина Тасева, Стоянка Мутафова.

На София са посветени седемте документални филма в празничната програма. За миналото и настоящето на града, за неговите красоти и за културно-битовото строителство разказва "Нашата столица" /1958/ на Борис Милев и Александър Рупчин. "По улица "Раковски" /1970/ на Константина Гуляшка по сценарий на Георги Мишев и Георги Друмев води зрителите до пет театъра, къщите-музеи на Иван Вазов, Пейо Яворов и други паметни за българската история сгради, до паметни плочи и балерефи на именити предшественици.

Образци на архитектурното наследство след Освобождението - кули, еркери, архитектурни скулптури, останали от онази епоха сгради, ансамбли и улици, които приобщават София към близките европейски столици, показва "София в ракурс" /1978/ на Димитър Китанов.

Прожекциите за Деня на българското кино в "Одеон" ще завършат с премиера на новите четири филма от поредицата "5 минути София" на Михаил Ланджев и Камен Воденичаров.

От 20.30 ч. в кино "Люмиер" е премиерата на филма "София - 100 години столица на българското кино" на Явор Веселинов. Продукцията е игрална хроника, разходка из емблематични български филми, документирали различните образи на града през времето.

На 13 януари 1915 г. е премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" с режисьор Васил Гендов, който играе и главната роля. На 27 декември 2005 г. Министерският съвет обяви датата 13 януари за професионален празник на работещите в киното и официален Ден на българското кино, по инициатива на НФЦ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остра вирусна инфекция причинила смъртта на иракчанката
Остра вирусна инфекция причинила смъртта на иракчанката
Божидар Лукарски: Имаме единство по отношение на реформите
Божидар Лукарски: Имаме единство по отношение на реформите