Отбелязваме 116 години от Илинденско-Преображенското въстание

116 години от Илинденско-Преображенското въстание се отбелязва днес в местността Петрова нива с национален възпоменателен събор. Събитието е под патронажа на президента Румен Радев. Вижте повече от прякото включване в обедните ни новини на Иво Никодимов

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:32, 17.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Точно тук в местността Петрова нива от 11 до 13 юли 1903 година заседава 7-и революционен окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и взима решение за вдигането на въоръжено въстание против Османското иго в Одринска Тракия.

Илинденско-Преображенското въстание избухва на 19 август - Преображение по стар стил, но 26 дни по-късно е жестоко потушено.

В местността Петрова нива днес има фолклорен фестивал, след което научен конгрес за фактите и обстоятелствата известни около въстанието.

Кулминацията на честванията започва в 20.00 ч. със заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храма-костница „Св. Петка“. От 20.30 ч. ще бъде открито възпоменателното тържество пред мемориала. Предвидено е президентът Румен Радев да произнесе слово по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание. Ще се състои и заря-проверка.

По различното от предишни години е, че днес към Петрова нива се минава през пропускателен пункт, където всички автомобили се дезинфекцират заради африканската чума по свинете. А на собствениците на сергии със скара са раздадени чували от БАБХ, където да се събират хранителните отпадъци.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жителите на пловдивското село Шишманци отново излизат на протест
Жителите на пловдивското село Шишманци отново излизат на протест
Жена оцеля при падане от 1,5 км, след като парашутът ​ѝ​ не се отвори
Жена оцеля при падане от 1,5 км, след като парашутът ​ѝ​ не се отвори