НОВИНИ

Отбелязваме Международния ден на труда

На 1 май голяма част от света отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

bnt avatar logo
от БГНЕС
07:00, 01.05.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас
отбелязваме международния ден труда

Денят е един от официалните празници в България. За първи път опит за честване на Първи май у нас се прави през 1890 година от Топографското дружество. През 1939 година Първи май е обявен за официален празник, а от 1945 година комунистическата власт започва да чества празника всяка година. След края на комунистическия режим през 1989 година Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви, както по времето на социализма.

Историята на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 година учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност с протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за права на пролетариата и за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците".

В България БСП ще отбележи 1 май под надслов "За справедливо заплащане на труда! За българско производство!". Хиляди социалисти от София и страната ще се съберат на пл. „Народно събрание” в 10:30 часа и с шествие ще отидат до Борисовата градина, където ще бъде отбелязан празникът на левия печат "За свободата на словото".

На 1 май 2017 г. – Деня на труда от 11:00 часа КТ „Подкрепа“ ще проведе шествие от пл. „Света Неделя“ по бул. „Витоша“ през парка на НДК, по "Моста на влюбените" до Южен парк 2. Шествието ще приключи с концерт зад музея „Земята и хората“, който ще премине под надслов „Рок за труда“. В събитието участват и групите „Синдикатът“, „Спринт“, „Медикус“, „Рок сешън“, „Атлас“, „Хоризонт“.

Международният ден на труда ще бъде почетен от КНСБ с Национална конференция по доходите и правата на работниците от 12:30 часа във Военния клуб. Малко преди това - в 12 часа - ще бъде открита изложба с карикатури на "Дружеството на невъзпитаните карикатуристи" и КНСБ в клуб "Перото" на НДК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се интензивен трафик в последния от серията почивни дни
Очаква се интензивен трафик в последния от серията почивни дни
Иран вече ще задоволява сам нуждите си от бензин
Иран вече ще задоволява сам нуждите си от бензин