НОВИНИ

Отбелязваме Нощта на прилепите

В честването ще участват организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Българска Фондация „Биоразнообразие“ – БФБ; Фондация ЕкоОбщност; Регионален Исторически Музей – Благоевград; Регионален Исторически Музей – Плевен; Регионален Исторически Музей – Русе; Дирекция Природен Парк „Врачански Балкан“; Община Ловеч; пещерняци, алпинисти и доброволци.

bnt avatar logo
от БГНЕС
07:48, 20.09.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Още
отбелязваме нощта прилепите

В събитията са включени множество инициативи - презентации, детски рисунки, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини, презентации и филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Целта на инициативата „Нощ на прилепите“ е да се покаже, че прилепите не са никак страшни, а напротив различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер.

Целта на кампанията е и да съхрани колониите на прилепите в над 6000 български пещери. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите – местообитание 8310 Неблагоустроени пещери.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи.

Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата - прилепите. Обичайно западните държави отбелязват нощта на прилепите в последния уикенд на август, но в България честването е след втората половина на септември, за да могат да се включат и ученици в инициативите.

Днес в Стара Загора „Зелени Балкани“ ще очакват гостите си, за да им представят изложба с фотографии на 33-те вида прилепи, които се срещат в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Арабаджиев за пакета Мобилност: Битката не е загубена
Йордан Арабаджиев за пакета "Мобилност": Битката не е загубена
Повече слънце ни очаква през почивните дни
Повече слънце ни очаква през почивните дни