НОВИНИ

Ръст на продажбите на селски имоти у нас

Засилен инвестиционен интерес и увеличение на продажбите на селски имоти у нас. Това отчитат от Асоциацията на българските села. Данните сочат, че от началото на годината до момента ръстът на бизнес предприемачите, както и на чуждестранните граждани, решили да живеят в български села, е с 15% по-голям сравнение с миналата година. Най-предпочитан е регионът на Пловдив, следван от София, Бургас и Велико Търново.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
08:10, 01.09.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

На първо място възраждането на малките населени места у нас се дължи на бизнес предприемачи, обясняват от Асоциацията на българските села.

Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села: От областните центрове регистрираме засилен инвестиционен интерес. Решават да развиват някакви бизнес дейности на село и то не само в областта на земеделието, но и в сферата на услугите и в различен тип производства!

Наблюдава се и бум на продажбите на селски къщи, като подобен интерес за последно се е отчитал у нас от 2004 до 2006 година. Инвестициите, които постъпват са между 40 и 70 хиляди евро, но се наблюдава и съответно поскъпване на селските имоти.

Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села: Има много засилен интерес от страна на чуждестранни граждани отново от Англия, но вече има интерес и на граждани от Германия, Австрия, а също така макар и малко на хората от Русия!

Доуфънес и Анди живеят в еленското село Миндя от шест месеца. Споделят, че платили сравнително добра цена за своята къща и не съжаляват, че се преселили тук.

Доуфънес: Забелязваме, че все повече англичани идват да живеят тук. Няколко семейства сме вече в село Миндя!
Анди: Дойдохме да живеем в България заради красотата и спокойствието тук. Велико Търново е близо, а и тази атмосфера... незаменима е!

Предпочитани региони остават тези с развит селски туризъм и културно-исторически забележителности като Пловдив, Велико Търново, Троян, Елена. Най-слаб инвестиционен интерес - между 2 и 3 % продължава да има в Северозападна България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е летният Симеоновден
Днес е летният Симеоновден
Сигнализираха за нарушение при отдаване на земеделска земя под аренда
Сигнализираха за нарушение при отдаване на земеделска земя под аренда