НОВИНИ

Откриха археологически находки с голяма научна стойност край село Гиген

Глава на статуя, вероятно на римски император и запазени колони от колонада откриха археолози при проучвания в римския град край плевенското село Гиген. Той е един от най-големите и значими римски градове по българските земи.

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 23.08.2018
10014
Чете се за: 00:57 мин.
Още

В западната част на централната зала на Улпия Ескус археолозите намират запазени мраморни колони и части на капители, а в античен насип близо до тях глава на статуя. Възможно е тя да е била на някои от т. нар. Войнишки императори от средата или втората половина на III век, предполага доц. Кабакчиева. На 9 юли 328 година римският император Константин идва в най-големия град по десния бряг на Долен Дунав, за да открие мост през реката. Археологическите доказателства сочат, че владетелят е посрещнат в централната резиденция на Улпия Ескус, част от която е разкритата тези дни колонада.

доц. Гергана Кабакчиева, Национален археологически институт с музей - БАН: В последните дни и часове буквално откриваме запазени колони от тази колонада, бази за тези колони, части от капителите. Дали тази колонада е съществувала преди периода на сградата и на ремонта, който е извършен за посещението на император Константин, още е рано да се каже.

Огромният комплекс става център на Улпия Ескус през късноримския период, когато вече е изоставена схемата на ранноримския град, казва доц. Кабакчиева. Заради него е преместена и главната улица на античния град.

Стойността в научен план е много голяма, защото тази колонада, този портик или пропилей, все още не е съвсем ясно, дават основание да твърдим, че целият архитектурен комплекс се развива в западна посока, най-вероятно до главната улица в посока север-юг.

Новите открития показват, че централната сграда на Улпия Ескус е била доста по-голяма, отколкото бе известно досега. В едно от спалните й помещения, преди повече от половин век е открита прочутата мозайка „Ахейци", която сега се пази в плевенския музей.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хавайските острови се готвят за мощния ураган Лейн
Хавайските острови се готвят за мощния ураган Лейн
С 65% изгаряния е детето, пострадало от волтова дъга след опит за селфи
С 65% изгаряния е детето, пострадало от волтова дъга след опит за селфи