НОВИНИ

Откриха най-високата статуя в света

В Индия при изключителни мерки за сигурност беше открита най-високата статуя в света. Тя е два пъти по-голяма от Статуята на свободата в Ню Йорк и е в памет на Сардар Пател - ключов лидер в борбата за независимост на Индия.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:00, 31.10.2018
Чете се за: 00:26 мин.
По света

240-метровия бронзов колос се издига в индийския щат Гуджарат. Паметникът увековечава Сардар Пател, известен като Железния мъж на Индия, първи вътрешен министър на страната след обявяването на независимост през 1947 година. Бронзът за статуятна е произведен в Китай. Общото тегло - 100 000 тона.

П.Ц. Вяс, главен инженер на статуята: Първото предизвикателство беше височината на паметника. Второто - разполагането му в отдалечено място и трето - структурата. Формата на статуята е такава, че основата е по-тясна от горното тяло.

Паметникът е издигнат в родния щат на премиера Нарендра Моди, но предизвика протест сред местни общности, които смятат, че проектът е много скъп и ще навреди на околната среда. Строителството на статуята продължи четири години и струва на Индия почти половин милиард долара

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с патриарх Неофит
Здравният министър Кирил Ананиев се срещна с патриарх Неофит
Откриха първия павилион за книги на обновения площад Славейков
Откриха първия павилион за книги на обновения площад "Славейков"