НОВИНИ

Откриха три планети с подходящи условия за живот

Учени откриха три екзопланети, за които предполагат, че на тях може би има подходящи условия за живот.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:58, 03.05.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Размерът на планетите е почти като на Земята. Те се намират на около 40 светлинни години от нашата планета и обикалят около звезда-джудже, която е свръхстудена. Според списание "Нейчър", новооткритите небесни тела са с най-голям шанс за извънземен живот, откривани досега извън нашата Слънчева система.

Вижте още за откритието и в "Другите новини"

;

Новооткритите планети се движат в орбита на звездата си. Това предполага, че на повърхностите им е възможно да има вода в течно агрегатно състояние, а това е едно от условията за наличие на живот.

Небесните тела са налбюдавани с помощта на мощен телескоп, разположен в обсерваторията Ла Сила, в чилийската пустиня Атакама. Съоръжението отчита промяната в яркостта на наблюдаваната звезда, когато пред нея застава планета.

Мишел Гийон, астрофизик: Да, именно тези сенки на планетите, когато застават пред звездата, ни позовляват да заключим наличието на подобна на нашата планетна система, което беше потвърдено.

Трите космически тела са близки като маса и диаметър на Земята и обикалят Звездата си съответно за 2, 3 и 18 дни. А тя е около 8% от размерите на Слънцето, но пък свети едва половин процент по-слабо.

Въпреки, че до момента са открити над 2 000 планети извън нашата галактика, тази система прилича най-много на нашата и наличието на живот не е изключено. Благодарение на разработването на нови технологии до 2 години е възможно да се появят фотографии на 3те планети и Звездата им.

А това е възможно да ги превърне в първите космически обекти, на които ще бъде доказан живот с помощта на пряко наблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да предоговорим лихвите по кредитите си най-изгодно
Как да предоговорим лихвите по кредитите си най-изгодно
Пътници изпускат полети заради новите мерки за сигурност на летището в Брюксел
Пътници изпускат полети заради новите мерки за сигурност на летището в Брюксел