САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Отлагат въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили с три месеца

Отлагат с три месеца влизането в сила на тол системата за тежкотоварните автомобили. Това решиха премиерът Бойко Борисов, регионалното министерство и тежкотоварните и автобусни превозвачи след спешна среща в Министерския съвет. Системата ще влезе в сила от ноември, като през трите месеца отсрочка ще бъде тествана в реални условия. Тепърва държавата и превозвачите ще преговарят за размера на таксите и обхвата на пътищата, които ще бъдат включени в системата.

Александър Марков
от Александър Марков Оператор: Кристиян Минчев
20:14, 16.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

След едночасова среща на премиера Борисов с представители на транспортния сектор и на Министерството на регионалното развитие и благоустройството стана ясно, че се отлага с три месеца влизането в сила на тол системата. Вместо на 16 август, тя ще започне да функционира ноември месец 2019 г., обясни регионалният министър Петя Аврамова. За целта ще бъде направена специална законова промяна. В рамките на тези три месеца ще бъде извършен реален тест на терен, като на всеки тир в страната ще бъде инсталирано специално бордово устройство, което ще проследи най-често използваните маршрути и обема на тежкотоварния трафик.Малко преди края на месец ноември държавата и превозвачите ще обсъдят окончателния размер на тарифите и окончателния обхват на пътищата, които ще попаднат в рамките на новата тол система.

;
Петя Аврамова - министър на регионалното развитие и благоустройството: Искането на бранша, с което ние се съгласихме, от 16 август да направим тестове в реално време с монтирани бордови устройства, за да можем да проследим реално изминатите километри и на вътрешния тежкотоварен трафик и така да проследим транзитния трафик през България. И тяхното искане е реалното решение за таксите да се вземе след проследяване на реалния трафик.

Йордан Арабаджиев- Съюз на международните превозвачи: Ние предложихме да предоставим наши превозни средства, на които да се монтират бордови устройства и в рамките на около 3 месеца на базата на получените данни ще се работи и за обхват и за цени. За нас и важно да се направят реални тестове на трафика.

Магдалена Милтенова, Конфедерация на автобусните превозвачи: На всички колеги от автобусния и товарния бранш, благодаря на Борисов, че за пореден път реагира изключително адекватно на ситуацията, покани ни на среща, благодарим, че имаме разбиране по въпроса, тестването на системата ще е в рамките на 6 месеца, които коментирахме: 3 месеца симулации, от август - в реално време.

И превозвачите, и регионалният министър изтъкнаха, че е важно тол системата да започне да функционира, за да има справедливо таксуване. По думите на Аврамова, държавата събира годишно 360 млн. лв., а 110 млн. от тях са от тежкотоварните автомобили, като тази сума, добавена към държавното финансиране, остава недостатъчна, за да се поддържа пътната мрежа в страната и да се строят нови пътища.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новите машини за гласуване са доставени в София
Новите машини за гласуване са доставени в София
Продължава издирването на Стоян Зайков
Продължава издирването на Стоян Зайков