НОВИНИ

Отмениха решение за националните доплащания на тютюнопроизводители

Министерството на земеделието и храните е отменило решението на Консултативния съвет за начина, по който се разпределят националните доплащания на тютюнопроизводителите за миналогодишната им реколта. Това заяви председателят на сдружение “Басми” Иван Сабахлъков. Той заедно с други производители от страната участваха в работна среща със служебния министър Христо Бозуков, на която са обсъждани проблемите в бранша.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
21:00, 09.03.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според Иван Сабахлъков решението за разпределяне на националните плащания е отменено, защото не са спазени процедурните изисквания за свикване на Консултативен съвет към земеделското министерство. Това по думите му прави решението нелегитимно.

Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и председател на сдружение “Басми”:
“Ние имаме решение на ВАС, което казва, че това деление е дискриминационно и неправилно на база на това се основават нашите протести, които се проведоха в нашия край и в Свиленградско и даже в други части на България. В момента ние се основаваме на тези решения.”

Според старото решение на Министерството на земеделието стопаните, които отглеждат тютюн от сорта „Басми” трябваше да получат различна сума от националните доплащания – до 2 тона по 2 лева и 45 стотинки за килограм, с повече от 2 тона по 1 лев и 65 стотинки, а до един тон производителите трябваше да получат по 2 лева и 55ст.

Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител и председател на сдружение “Басми”:
“Участвал съм доста в Консултативни съвети. За първи път има някаква чуваемост и разбиране, защото в момента ние протестираме срещу едно деление, една дискриминация спрямо един, определен сорт тютюн.”

Сабахлъков допълни, че от Министерството на земеделието и храните са обещали да свикат нов Консултативен съвет този месец. На него производители на тютюн от цялата страната ще обсъждат както допълнителните доплащания и разпределянето им между стопаните, така и проблемите с неизплатените все още средства за предадената суровина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашка от тирове на ГКПП Гюргево-Русе
Опашка от тирове на ГКПП Гюргево-Русе
Започна новото издание на София Филм Фест
Започна новото издание на София Филм Фест