НОВИНИ

Отменя се водният режим в Хасково

Водният режим в Хасково се отменя поне до края на следващата седмица. Това реши на свое открито заседание областният кризисен щаб по проблема с водоснабдяването на областния център. Спирането на водопадаването се наложи след спирането на помпени станции 1 и 2 заради наднормено съдържание на показателя "естествен уран".

bnt avatar logo
от БТА
18:21, 09.06.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
отменя водният режим хасково

Последните проби от 6 от изследваните 11 кладенци в помпена станция 1 са установили, че по този показател водата вече отговаря на изискванията на Наредба 1 на здравното министерство за подземните води, съобщи директорът на РЗИ - Хасково д-р Соня Димитрова. По нейни думи обаче тази вода трябва да бъде смесена, за да могат показателите на урана да паднат още и да съотвестват и на Наредба 9 за питейните води.

Управителят на ВиК - Хасково инж.Тодор Марков информира, че наложеният режим от изтеклата седмица е дал резултати и големият резервоар от 30 000 кубически метра е вдигнал обема на съдържанието си от 4000 кубически метра миналия петък на близо 11 000 кубически метра днес.
ВиК ще пусне шестте кладенци с добри показатели, добави той и уточни, че водата от тях първо трябва да тече 2 - 3 денонощия в канализацията, за да се изчистят водоносният хоризонт и смесителната шахта.

След като от ВиК са готови със смесването, РЗИ ще вземе проби и след резултатите им ще може да се говори за окончателното пускане на водата във водоснабдителната мрежа на града, посочи д-р Димитрова. Според Марков това може да се случи в четвъртък следващата седмица. Тогава по негови думи след това ще се изясни и дали осигурените прогнозни около 50 литра в секунда дебит ще могат да запълнят сегашния дефицит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският държавен стандарт за киселото мляко остава
Българският държавен стандарт за киселото мляко остава
Брюксел в трескаво очакване какво ще стане в Лондон
Брюксел в трескаво очакване какво ще стане в Лондон