НОВИНИ

Отношенията между двете Кореи се затоплят

Преговори за мир на високо ниво между Северна и Южна Корея. Предложението дойде от Сеул, който се надява да стопли отношенията със Севера в навечерието на Зимните олимпийски игри. В новогодишното си обръщение лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун загатна за подобни действия.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
12:12, 02.01.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света

9 януари. Това е датата, на която може да се случи дългоочакваният пробив в отношенията между Северна и Южна Корея. Властите в Сеул виждат шанс за подобрение на връзките между двете страни в началото на годината и повод за това е едно спортно събитие, което ще се проведе на полуострова.

Чхо Мьон Гьон, министър на обединението в Южна Корея: Правителството предлага провеждане на преговори на високо ниво със Северна Корея на 9 януари. Те ще се проведат в село Панминчжон, което се намира на границата между двете страни. Ще обсъдим участието на Северна Корея в Олимпийските игри в Пьончан след месец.

Предложението беше отправено ден, след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви в новогодишното си обръщение, че е готов за диалог със Сеул и може да изпрати севернокорейска делегация на предстоящите Зимни олимпийски игри в Пьончан като част от усилията за намаляване на военното напрежение.

Последните преговори на високо ниво бяха през декември 2015 в общата индустриална зона в Кесон. Те приключиха без резултат, а през последните 2 години Северна Корея започна скоростно развитие на ядрената си програма, въпреки наложените международни санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът наложи вето на антикорупционния закон
Президентът наложи вето на антикорупционния закон
Поскъпна абонаментният стикер за паркиране в Синята зона на Бургас
Поскъпна абонаментният стикер за паркиране в Синята зона на Бургас