НОВИНИ

Oтпускат пари от общинския бюджет за ремонт на варненската Катедрала

Катедралата “Свето Успение Богородично” във Варна се нуждае от спешен ремонт. За него са необходими близо половин милион лева. Работата започна преди няколко месеца, но средствата от Варненската митрополията се оказаха недостатъчни и от общинския бюджет ще бъдат отпуснати още 150 хиляди лева.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова, Илко Илиев
16:00, 27.01.2017
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

След проливните дъждове през пролетта покривът на най-големия варненски храм протече. От влагата сериозно бяха повредени ценни стенописи. От църковното настоятелство отпускат пари за ремонт, но те не достигат.

Отец Димитър Стоев
“Преди 5-6 години беше извършена основна реставрация на всички стенописи, те бяха в много окаяно състояние и тогава църквата взе доста голям заем, за да извършим този ремонт, и по тези причини сме затруднени.”

Предстои на следващото заседание на Общинския съвет да бъдат гласувани 150 хиляди лева за най-спешните ремонти в Катедралата.

Отец Димитър Стоев
“Покривът е основното място, където е проблемът. Искаме да отстраним течовете по покрива, ламарината е изгнила, гредоредът също. През годините са извършвани козметични ремонти, които не водят до нищо.”

От църковното настоятелство искат да създадат инициативен комитет, който ще съдейства за събирането на средства от дарители. Вече е открита и дарителска сметка на сайта на Варненската митрополия. Надеждите са, че до началото на лятото ремонтът на катедралата ще приключи.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Екатерина Захариева предаде поста на наследника си Мария Павлова
Министър Екатерина Захариева предаде поста на наследника си Мария Павлова
Григор Димитров отстъпи след титаничен двубой
Григор Димитров отстъпи след титаничен двубой