НОВИНИ

Отстраниха главния архитект на Пловдив

Пловдивския окръжен съд отстрани от длъжност главния архитект на града Румен Русев, обвинен, че е допуснал незаконното разрушаване на тютюневия склад през март. Отстраняването бе поискано от прокуратурата, според която се очаква по случая да бъдат привлечени и двама нови обвиняеми, които се пазят в тайна. Съдът прецени, че е възможно главният архитект да попречи на продължаващото разследване или да повлияе на свидетелите, които са негови подчинени.

bnt avatar logo
от БНТ
16:32, 19.09.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

На този етап обвинението срещу отстранения главен архитект е за противозаконна дейност в защитена територия, която е културно наследство.

Дилян Пинчев, прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив: Свързано е с издаване на разрешения за строеж по незаконен ред, с издаване на два плана за регулация, които са били издадени в нарушение на определени законови норми и др.

Общо осем са нарушенията, извършени от Русев в периода декември 2012 - януари 2014 година, според прокуратурата. В основата им е фалшифицирано удостоверение от Института за културно наследство, депозирано в Общината от собствениците на емблематичния тютюнев склад, според което обектът не е недвижима културна ценност. Спорът е трябвало ли е истинността на документа да бъде проверена от общинските служители.

Арх. Румен Русев, обвиняем: Когато влизат проектите и към тях приложено това удостоверение, което казва, че това не е единична културна ценност, не попада в охраняемата зона и не подлежи на съгласуване с НИКН - аз какво бих могъл да кажа?! Не само аз - тези неща са разглеждани от Експертен съвет, от съответните служители.

Румен Русев обяви, че не е виновен и се чувства по-скоро като изкупителна жертва. Той ще обжалва своето отстраняване пред по-горна инстанция. Разследването по досъдебното производство за съборения склад продължава, до момента по него са събрани 33 тома. Наред с досегашния главен архитект на Пловдив, по делото обвиняем е и управителят на фирмата собственик на склада на ул. "Одрин" 8.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сватба между два бряга
Сватба между два бряга
Втора сериозна загуба за партията на Меркел
Втора сериозна загуба за партията на Меркел