Внос на старо замразено агнешко месо ще залее магазинната мрежа преди Великден. Това твърдят от Асоциацията на овцевъдите в България. Според стопаните родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото, което обаче...
Внос на старо замразено агнешко месо ще залее магазинната мрежа преди Великден. Това твърдят от Асоциацията на овцевъдите в България. Според стопаните родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото, което обаче пристига у нас на по-ниски цени. Това, според българските овцевъди, е заради по-високите субсидии, които получават колегите им в другите страни-производителки.
Димитър Вършилов от Брестник се занимава с животновъдство от 45 години. До скоро е отглеждал над 1200 овце. Но заради кризата сега животните му са 700. Подобна е ситуацията и при другите стопани в региона, които търпят загуби и заради болестта „син език“.
"Много овце не можаха да заплодят, остават ялови, някои раждат недъгави и това се отразява много зле на нашия поминък", казва Димитър Вършилов.
Според овцевъдите, за да бъде конкурентно тяхното месо, държавната субсидия за едно животно трябва да бъде не по-малко от 10-15 лева. Сега стопаните получават около 4 лева. И няма как да намалят цената на българското агнешко.
В магазините българското месо достига 14-15 лева. Вносното е по–евтино минимум с една трета. Но според
животновъдите не е ясно кога е замразено. Димитър Вършилов и колегите му се съмняват, че част от месото влиза у нас и без документи.
България основно внася живи агнета от Румъния и замразено месо от Нова Зеландия. Именно то е особено търсено в последно време. Според инспекторите от Пловдивската дирекция по безопасност на храните, месото е на не повече от месец и няма как да има нерегламентиран внос.
"Много трудно може контейнер да мине незабелязано през митническите власти, през колегите, които са на място. По-скоро е възможно да има нерегламентирано клане на територията на България на самите български агнета,
които се колят извън одобрените кланици", обяснява д-р Николай Петков- Дирекция по безопасност на храните- Пловдив.
Миналата година такива нарушения е имало в общините Куклен и Асеновград. Тези райони пак ще бъдат инспектирани още следващата седмица, когато започват засилени проверки за произхода и съхранението на месото.
За прехрана на семействата си: Работници от 65 държави печелят доходите си у нас
"Хората са полудели просто": Дни преди Коледа голямото пазаруване е в разгара си