ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Овцевъди: Внасят старо месо в България

bnt avatar logo от БНТ
A+ A-
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Внос на старо замразено агнешко месо ще залее магазинната мрежа преди Великден. Това твърдят от Асоциацията на овцевъдите в България. Според стопаните родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото, което обаче...

Овцевъди: Внасят старо месо в България

Внос на старо замразено агнешко месо ще залее магазинната мрежа преди Великден. Това твърдят от Асоциацията на овцевъдите в България. Според стопаните родното агнешко месо няма аналог по своите вкусови качества, за разлика от чуждото, което обаче пристига у нас на по-ниски цени. Това, според българските овцевъди, е заради по-високите субсидии, които получават колегите им в другите страни-производителки.

Димитър Вършилов от Брестник се занимава с животновъдство от 45 години. До скоро е отглеждал над 1200 овце. Но заради кризата сега животните му са 700. Подобна е ситуацията и при другите стопани в региона, които търпят загуби и заради болестта „син език“.

"Много овце не можаха да заплодят, остават ялови, някои раждат недъгави и това се отразява много зле на нашия поминък", казва Димитър Вършилов.

Според овцевъдите, за да бъде конкурентно тяхното месо, държавната субсидия за едно животно трябва да бъде не по-малко от 10-15 лева. Сега стопаните получават около 4 лева. И няма как да намалят цената на българското агнешко.

В магазините българското месо достига 14-15 лева. Вносното е по–евтино минимум с една трета. Но според

животновъдите не е ясно кога е замразено. Димитър Вършилов и колегите му се съмняват, че част от месото влиза у нас и без документи.

България основно внася живи агнета от Румъния и замразено месо от Нова Зеландия. Именно то е особено търсено в последно време. Според инспекторите от Пловдивската дирекция по безопасност на храните, месото е на не повече от месец и няма как да има нерегламентиран внос.

"Много трудно може контейнер да мине незабелязано през митническите власти, през колегите, които са на място. По-скоро е възможно да има нерегламентирано клане на територията на България на самите български агнета,

които се колят извън одобрените кланици", обяснява д-р Николай Петков- Дирекция по безопасност на храните- Пловдив.

Миналата година такива нарушения е имало в общините Куклен и Асеновград. Тези райони пак ще бъдат инспектирани още следващата седмица, когато започват засилени проверки за произхода и съхранението на месото.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?