НОВИНИ

Паметници с противогази и послания към институциите

Знакови паметници в столицата осъмнаха с противогази - символ на замърсяването на въздуха. Сред тях статуите - на Пенчо и Петко Славейкови, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Вазов. Под новия паметник на Алеко Константинов на Витошка се появи надпис "Виждам смог, а не Витоша". Скоро от общината ще представят програма, която предвижда безплатен градски транспорт в определени райони и в дните, в които има силно замърсяване на въздуха.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:07, 31.01.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Те са мълчаливите свидетели на нашия живот. Днес паметниците проговориха с чужди думи, болезнени думи, но отразяващи действителността - живеем в облак от смог. Затова и поседналите на пейка на площада Пенчо и Петко Славейкови не могат да поделят един противогаз, балерината пред Народния театър остана без дъх, а Щастливеца съвсем не е щастлив от замърсяването на въздуха. Минувачите поспираха пред паметниците, поклащаха одобрително глава и продължаваха.

Кирил Бояджиев: Чудесно е да има такива инициативи, които да ни напомнят затова каква е средата, в която живеем. Дано хората, от които зависи това да се подобри вземат някакви реални мерки.
Лили Попова: Заставам до прозореца и усещам през дограмата дима.
Кирил Бояджиев: Пеша продължавам, защото днес съм без кола.
Иван Вельовски: Правилно! Правилно! Правилно! Колите да се спрат в центъра и да не се движат, да се развие пешеходния туризъм и колоезденето.

Инициаторите целят да привлекат вниманието на отговорните институции.

Борис Бонев - "Спаси София'': Факт е, че въздухът, известен като ,,тихият убиец'' и ,,невидимият убиец'' води до над 3 800 жертви в България годишно.

Според ежедневния отчет на Изпълнителната агенция по околна среда в София най-голямо превишение на праговете за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух има в квартал Надежда. От общината обясниха, че предприемат мерки срещу замърсяването - като въведената забрана за опесъчаване на улиците.


Превишени стойности на фини прахови частици в София за 30.01.2017г.:

жк. Надежда 3,17 пъти

жк. Хиподрума 2,55 пъти

жк. Павлово 2,4 пъти

жк. Дружба 1,42 пъти

жк. Младост 1,01 пъти

Йоанна Христова - заместник кмет на София по екологията: Мием винаги когато са приключили тези температури- ниски, които биха предизвикали заледяване по улиците. Да солите, с които се третира трябва да бъдат измити.

Противогазите и надписите на част от паметниците бяха премахнати още рано сутринта,но смогът над София остана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свещеници и психолози помагат на хора в нужда
Свещеници и психолози помагат на хора в нужда
Колко по-висока може да стане минималната работна заплата?
Колко по-висока може да стане минималната работна заплата?