НОВИНИ

Панахида в памет на членовете на ВМРО, избити преди 70 години

В храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на членовете на ВМРО, избити преди 70 години от комунистическия режим, заради съпротивата им срещу македонизирането на Пиринския край. Днес наследниците на жертвите се събраха да почетат паметта им.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
21:57, 07.06.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
панахида памет членовете вмро избити години

Разправата с родолюбците от ВМРО, над 200 души, започва на 7 юни 1946 година, като за основна причина се смята, че те са били хора, които са пречка пред обявяването на Македонска нация и провъзгласяването на българите от Пиринския край за македонци.

Аглика Маркова: Този трагичен и жесток епизод от българската история никъде не е отбелязан.

Михаил Развигоров: Практически на този ден е извършен погром и ликвидиране на останалите ръководители, членове и симпатизанти на ВМРО.

Дафне Ризова-Костова: За баща ми се говори, че заедно с Атанас Пашков и много други, Тома Трайков, който е бил дясната ръка на Лев Главинчев, ги е закарал с камион в Пирин, някъде високо и казал - ето ви я Македония, сега радвайте й се. Залял ги е с бензин и ги подпалил живи.

Наследниците на избитите македонски българи коментираха, че този период не трябва да се забравя и че 70 години са достатъчен срок, за да влязат трагичните събития в учебниците по история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Референдум: Над 50% смятат, че резултатите от матурите са обективни
В "Референдум": Над 50% смятат, че резултатите от матурите са обективни
Професионалното образование да стане национална кауза, призова президентът
Професионалното образование да стане национална кауза, призова президентът