НОВИНИ

Паника на световните борси след новината за излизане на Великобритания от ЕС

Паника настана на световните борси тази сутрин, след като големите телевизионни компании предадоха, че Великобритания е гласувала на вчерашния референдум за излизане от Европейския съюз, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
08:38, 24.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:37 мин.
По света
паника световните борси новината излизане великобритания

Британският паунд спадна до най-ниското си равнище от 31 години, отбелязвайки и най-големия си моментен спад в историята, след като се очерта обрат в гласуването и победа за привържениците на Брекзит.

Така само за броени часове британската валута загуби над 10 процента от стойността си за разлика от миговете след първите прогнози, които на по-ранен етап даваха преднина на гласувалите за оставане в ЕС. Призори тя се котираше за 1,33 долара, като часове по-рано бе над 1,50.

Този шок е по-силен от "черната сряда" през 1992 г., когато машинациите на милиардера финансист Джордж Сорос наложиха излизането на паунда от европейския валутен механизъм, отбелязва Ройтерс.

Лондонски банкери, работили през нощта на преброяването на гласовете, казаха, че не са виждали нищо подобно, визирайки обезценяването на британските фондови и финансови активи.

"Имахме спад от 10 на сто само за шест часа. Това е просто невиждано. Глас за напускане на ЕС отваря екзистенциална криза за Европа", каза финансовият експерт Ник Парсънс.

Цените на акциите на токийската фондова борса паднаха с над 7 процента.

Цената на петрола от сорта Брент спадна до 47,85 долара за барел. Златото поскъпна с 4 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕНП: Уважаваме решението на британския народ, но предстоят преговори
ЕНП: Уважаваме решението на британския народ, но предстоят преговори
Мартин Шулц: Икономическото развитие не бива да бъде подценявано
Мартин Шулц: Икономическото развитие не бива да бъде подценявано