НОВИНИ

Жельо Бойчев от БСП оглави комисията, която ще проучва продажбата на ЧЕЗ

Парламентарна анкетна комисия ще проучва обстоятелствата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България и приватизацита на енергодружеството, реши Народното събрание. Предложението бе на левицата и получи подкрепата на управляващата коалиция. Премиерът Борисов също подкрепи решението и призова да бъдат огласени всички факти около сделката.КЕВР увери, че бъдещият нов собственик на енергодружеството не може да повлияе върху цената на тока. Още информация от Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
17:03, 14.03.2018
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

Единодушно, със 177 гласа парламентът прие предложението на левицата за анкетна комисия за ЧЕЗ.

Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП за България: Преминаването на собствеността на дружеството, осигуряващо електроснабдяването на повече от 2 млн. души в 1/3-та от територията на страната, в ръцете на неясни собственици, при неизяснени обстоятелства и непрозрачно финансиране е недопустимо от гледна точка на националната сигурност.

От ГЕРБ подкрепиха БСП за създаването на комисия, като предложиха тя да проучи и обстоятелствата около приватизацията на ЧЕЗ.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: ПГ на ГЕРБ винаги е била за прозрачността и да избегнем всякакъв популизъм по важни теми и ние ще подкрепим предложението, което се прави от страна на БСП, защото действително тогава ще стане ясно и ще излезе цялата истина, за да може действително да се спрат с тези спекулации и да се заиграваме със страховете на хората.

Комисията оглави Жельо Бойчев от БСП. В нея влизат още 15 депутати от всички групи.

Премиерът застава зад днешното решение на парламента. Той призова депутатите да огласят не само истината около сделката с ЧЕЗ, но и доказаните нарушение на трите енергодружества през годините.

Бойко Борисов, министър-председател: Подкрепихме за анкетната комисия по ЧЕЗ в парламента, така че г-жа Петкова и дружествата да се извади всичко през годините.

От ръководството на ЧЕЗ вчера това, което казаха, разбрах, че единственият незаподозрян съм аз, защото не ги харесвам, няма как тогава да имам общо с тая сделка".

Премиерът отхвърли твърденията на ЧЕЗ-Груп, че правителството е пречило през годините на енергодружеството.

Бойко Борисов - министър-председател: "Ние не сме пречили на никого, а сме искали ЕРП-та да си спазват договорите и ангажиментите, вследствие на което сме им пращали проверки на всичките - и на трите ЕРП-та, има наказания включително, ДКЕВР е взимала отношение тогава, прокуратурата, нека това да се занесе в Парламента, да се покаже".

Борисов посочи, че част от доказаните нарушения на ЕРП-тата са липсата на достатъчно инвестиции в електоразпределителната и електропреносната мрежа.

Председателят на КЕВР Иван Иванов потвърди думите на премиера.Той обясни, че проверка преди година в трите енергодружества е показала, че за последните две години те не са изпълнили инвестиционните си програми.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Оказа се, че изпълнението е между 65 и 70%.

Председателят на КЕВР Иван Иванов увери, че дори да бъде променена собствеността на ЧЕЗ, обществения интерес с цените на тока ще бъде гарантиран.

Иван Иванов - председател на КЕВР: Сделката и евентуално прехвърляне на акциите от сегашния собственик ЧЕЗ АСЕ - Прага към нов собственик, независимо кой ще бъде той, няма по никакъв начин да повлияе върху цената на електроенергията.

Продажбата на ЧЕЗ предизвика поредния граждански протест. Този път той бе под прозорците на КЕВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва приемът на документи за детските градини в Благоевград
Започва приемът на документи за детските градини в Благоевград
Закриват единствения банков офис в община Кочериново
Закриват единствения банков офис в община Кочериново