НОВИНИ

Парламентът гласува доклада за ЧЕЗ

Депутатите одобриха доклада на временната парламентарна комисия за продажбата на ЧЕЗ. С него те приеха и решение, с което възложиха на Министерския съвет да направи анализ на заложените цели от правителството в приетата Стратегия за приватизация на ЕРП-ата у нас.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
12:20, 17.05.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

До 31 декември МС трябва да ревизира постановлението за определяне на стратегическите обекти за националната сигурност в сектор "енергетика". БНБ трябва да предостави информация за това кои български банки са се ангажирали евентуално с финансирането на сделката за ЧЕЗ. От БСП се оплакаха, че липсва сътрудничество от страна на институциите. От ГЕРБ заявиха, че цялата пара е отишла в свирката, а комисията се оказала "ялова".

Жельо Бойчев, председател на Временната комисия за ЧЕЗ: Тази сделка е нагледен пример за това как функционират институциите в страната и ако в доклада е описано поведението на българското правителство, което нищо не знаело, което означава или че то ни лъже за това или другото е, че мястото му не е там, но оставяме и това настрана. Големият въпрос, който стои е какъв е смисълът да финансираме службите като по същество информацията от тях не служи за взимане на тези решения.
Рамадан Аталай, ПГ на ДПС: Буди недоумение манипулативният текст от работата на Комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на "ЧЕЗ-груп България". Видно е че купувачът "Инерком" не би могъл да отговори на изискванията за опитен стратегически инвеститор, ако същото бе в сила поради следните съображения - манипулации, колеги, манипулации от страна на БСП.
Станислав Станилов, ПГ "Обединени патриоти": Това не беше никаква приватизация специално за ЧЕЗ, тъй като ЧЕЗ е държавна компания, държи 74 % държавата държи от активите, значи не е приватизация просто се продават нашите активи на една чужда държава, това никой не му обърна внимание. Най-сетне искам да кажа, че връщането на основните активи в една страна в ръцете на държавата съвсем не означава комунизъм.
Валентин Николов, ПГ на ГЕРБ: Нито правителството стои зад тази сделка, нито министър-председател, въобще не се откриха данни някой от България, който и да е да стои зад "Инерком", тоест ние нямаме данни за това. Може да се съмняваме, но няма данни за това. Във връзка с произхода на средствата - произхода на средства също не беше уточнен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите излязоха на протест
Превозвачите излязоха на протест
Очаквайте В кадър: Македония: пет разказа за Европа
Очаквайте "В кадър": Македония: пет разказа за Европа