НОВИНИ

Парламентът обеща промени в изборното законодателство

Гост в предаването "Денят започва" беше председателят на Комисията по правни въпроси в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. Той коментира ветото на президента върху Изборния кодекс. Според Кирилов то е произвело много сериозен ефект, всички парламентарни групи са се съгласили с мотивите на Росен Плевнелиев.

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 20.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Ветото е било подкрепено от правна комисия, но не и от пленарна зала. В крайна сметка то е върнало депутатите на масата на преговорите. Кирилов поясни, че не става въпрос за противоконституционност, а за избор, който всяка държава прави за това как да организира гласуването в чужбина и дали въобще ще допуска такова.

“Ако има нещо злополучно в този Изборен кодекс, това е обстоятелството, че той съвпадна с предстоящите избори”, каза председателят на Комисията по правни въпроси. По тази причина е ескалирало едно свръхголямо напрежение за проблеми каквито не съществуват, смята той. ГЕРБ винаги изпълнява изборното законодателство и винаги участва максимално прецизно от тактическа страна в изборните кампании, категоричен беше Кирилов.

Кирилов подчерта като много важна промяна, че се намалява броя на заявленията за откриване на секции в чужбина – от 100 на 60, като във всяка държава могат да се открият до 35 секции. Той обясни, че до 2013 година е имало изисквания за 100 заявления, от тогава до сега те са били 40.

В Съединените щати, Канада, Англия и Испания категорично няма да бъдат ограничени гражданите, смята Кирилов и уточни, че границата от 35 секции е съобразена с държавите, в които има най-голяма активност на българи.

Кирилов се съгласи, че от математическа гледна точка в Турция има ограничения. При последните избори там е имало 139 секции. Няма друг такъв случай при гласуване в друга държава. Той обясни, че от ГЕРБ подкрепят намаляването на секциите, за да има равенство и единен обективен критерий.

Вижте целият разговор в "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нощ на музеите във Варна
Нощ на музеите във Варна
Израелският министър на отбраната подаде оставка
Израелският министър на отбраната подаде оставка