НОВИНИ

Румяна Арнаудова: Без наказание за продавачите на матури, ако са ученици

Без наказание за продавачите на матури, ако са ученици и между 2 и 8 години ако първоизточника на отговорите е квестор, директор или служител на МОН - това заяви в интерю за БНТ говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
08:47, 20.05.2016
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: В момента на територията на България се провеждат две основни разследвания - едното е в Пловдив, а другото е в Стара Загора. По старозагорското производство, което се води за престъпление по служба до този час са разпитани 7 свидетели и са иззети телефоните на разпитаните до момента лица.

БНТ: Между тези 3 лица има ли връзка?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Връзката е единствено приятелска, те са предавали информацията с верните отговори един на друг. прокуратурата установява последователно с помощта на полицията, всяко лице, което е получило отговорите на матурата и ги е препредало допълнително. Надяваме се да стигнем до първоизточника, защото това е основната цел на разследването.

БНТ: Да обясним сега двете възможни хипотези: първата изнесени въпроси, от ученик, решени от някого и разпространени и втората - изнесени от министерството на образованието. И при двата случая, какви са последствията?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Ако се установи, че са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил- категорично не можем да твърдим, че е извършено престъпление от общ характер. В другата хипотеза- ако са били изнесени от МОН или от квестор или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение. Тогава имаме престъпление, което е сериозно и тежко. Възможно друго престъпление в тази хипотеза е и разгласяване на информация, представляваща служебна тайна, каквото ако бъде установено също ще бъде ангажирана наказателната отговорност на съответното лице.

БНТ: За какви хипотетични наказания говорим?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: За престъпление по служба, за каквото се води в Стара Загора, в окръжната прокуратура в Стара Загора, разследването се предвижда наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години, както и лишаване от права. Ако се касае за разгласяване на служебна тайна се нказва това престъпление с лишаване от свобода до 2 години.

БНТ: Трите лица, които задържахте за разпити като свидетели вече освободени ли са?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Да те са освободени, тъй като по отношение на тях прокуратурата не е събрала доказателства за извършено престъпление от общ характер.

БНТ: Изкачихте ли се малко по-нагоре в йерархията?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На този етап не - всички разпитани в стара Загора и Пловдив са лица, потребители най-грубо казано на отговорите на въпросите.

БНТ: Възстановени ли са изтритите смс- и ?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: На всички лица, които са били разпитани до момента по досъдебните производства са иззети телефоните - назначени са технически експертизи. те не са готови към този момент. Изключително кратко време е изминало до момента, но ще бъдат положени усилия да се възстановят всички изтрити ес ем ес- и, за да се установи наистина първоизточника на информацията.

БНТ: Колко свидетели са разпитани ?

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: По досъдебното производство на Стара Загора към този час 7, а по досъдебното производство на пловдивската районна прокуратура 15. Извършиха се също така и претърсвания в жилища на лица, които сме установили, че са препращали или получавали смс с верните отговори от матурата.

БНТ: Тримата задържани с чисто съдебно минало ли са?

Да. Студенти, единия от тях е и ученик към момента.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицейски шеф в САЩ подаде оставка заради обвинения в расизъм
Полицейски шеф в САЩ подаде оставка заради обвинения в расизъм
Ръкописът и Лачените обувки на българското кино с награда Златно перо
"Ръкописът" и "Лачените обувки на българското кино" с награда "Златно перо"