НОВИНИ

Патриарх Неофит: Светият Синод няма официално становище за стратегията за детето

Светият Синод няма официално становище по проекта за Националната стратегия за детето. Досега е изразено само частно мнение, уточни българският патриарх Неофит. Преди дни в сайта на Синода беше публикуван текст, в който се изразява несъгласие с пълната забрана на физическите наказания над децата, и с правото на жената на аборт. Негово Светейшество е във Варна по повод 50-годишнината на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и за отбелязването на 1150г. от успението на Св. Константин-Кирил Славянобългарски, което ще се състои утре.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
19:46, 13.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Пратриарх Неофит заяви, че Светият синод не е заседавал по проекта за Национална стратегия за детето и това ще стане на по-късен етап. По темата за физическите наказания той каза, че това е труден въпрос, по който трябва много да се внимава.


Патриарх Неофит: Това ще стане малко по-късно, когато се развие този въпрос и се излезе със специално становище.

Вашата позиция каква е, трябва ли да се прилага насилие при възпитанието?

Труден въпрос и трябва много да се внимава, защото душите на децата са много нежни и искат повече ласка, отколкото насилие, нали така?

Публикуваният текст в сайта на Синода е по лична инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил, тъй като на 8 февруари е изтичал срокът за обществената дискусия за Националната стратегия за детето.

Светият синод трябва да има позиция по този важен въпрос, каза днес митрополит Гавриил, което е предизвикало и бързата реакция преди заседание на Светия синод.

Митрополит Гавриил Ловчански: Става дума за това да не се стигне до другата крайност, както в някой страни както знаете децата се вземат за щяло и нещяло. Ние искаме децата да имат права и родителите да имат права. В България родителите възпитават децата си, не ги тормозят. Те обичат децата си.

Митрополит Гавриил подчерта, че Българската православна църква винаги е била против абортите.

Митрополит Гавриил Ловчански: По принцип абортът е смъртен грях, аз не смятам, че ние ще можем да постигнем те да се забранят, но поне да се напомни на хората, че това е тежък грях.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести на таксиметрови шофьори в Букурещ срещу Uber
Протести на таксиметрови шофьори в Букурещ срещу Uber
Реакции в НС за концепцията на ВМРО за интеграция на ромите
Реакции в НС за концепцията на ВМРО за интеграция на ромите