НОВИНИ

Пчелари от Варненско обмислят протест срещу употребата на опасни пестициди

Пчелари от региона на Варна обмислят протест срещу употребата на два опасни за пчелите пестицида от групата на неоникотиноидите. В края на януари Българската агенцията по безопасност на храните временно разреши употребата им. Тези пестициди са забранени в Европейския съюз през 2013-та година.

bnt avatar logo
от ​Надежда Сутрева
22:11, 07.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Вратичка в европейската наредба позволява използването на опасните пестициди в изключителни случаи. В конкретния - срещу нарасналата популация на два вида червеи по слънчогледа и царевицата. Земеделски производители се оплакват, че се налага да презасяват площи, а това намалява печалбата им.

Така Агенцията по безопасност на храните разрешава употребата на 3 хиляди литра от тези препарати за 120 дни при строг контрол. С пестицидите се обработват семената. Впоследствие химикалите остават в растенията, включително и в цветовете им, което пък крие риск за пчелите. А без тях загубите за земеделците ще са още по-големи.

Атанас Каракашев - председател на Областната пчеларска организация: Те пчелите и без това се тровят от арендаторите поголовно и безнаказано, сега, след употребата на неоникотиноидните пестициди, положението ще се влоши още повече.

Във всеки кошер има пчели-пазачи. Те спират пчелите, които носят отровен прашец.

Атанас Каракашев: Но идва един момент, когато тази защита се преодолява и вътре се внася отровният прашец, който в последствие като се захрани пилото, продължават да измират пчелите.

Контролът при употребата на препаратите е задача на областните дирекции по безопасност на храните. Проверките обаче едва ли ще направят пестицидите по-малко отровни.

Екатерина Драгиева - гл. инспектор в отдел "Растителна защита": Последните години се наблюдава масово изчезване на пчелите, причините за което са различни. Една, от които е приложението на пестициди, не само на неоникотиноидите.

Опасните химикали вредят и на хората, не само на пчелите. Затова в много европейски страни използват щадящи и дори нехимични техни алтернативи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Шарапова с положителна проба за допинг
Мария Шарапова с положителна проба за допинг
Протести за строеж на магистрала в Румъния
Протести за строеж на магистрала в Румъния