НОВИНИ

Печки и калорифери топлят животните във Варненския зоопарк

В студеното време печки и калорифери топлят лъвовете, маймуните и папагалите в зоопарка във Варна. Това са животните, които трудно понасят минусовите температури.

bnt avatar logo
от Мартин Николов, Илко Илиев
11:47, 06.01.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Всяка зима, когато температурите паднат до отрицателни стойности, част от обитателите на варненския зоопарк се топлят с печки. Маймунките и папагалите - на ток, лъвовете - на твърдо гориво.

Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна: Поддържаме около 20 градуса температура. Това са животните, които не понасят всъщност това студено време. Всички други животни, те са около 300 на брой общо в зоопарка във Варна, те са свикнали с този климатичен пояс.

Това е първата зима за младите лъвове, в която виждат сняг. На царя на животните му е по-интересно навън, особено когато и слънцето е пробило облаците.

Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна: Когато ги храним, обикновено ги пускаме малко да вземат въздух, малко да се поразходят и после ги прибираме и седят на топло. Просто обичат топлината.

Дървата за отоплението на лъвовете се осигуряват от общината, както и цялата издръжка на зоопарка.

Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна: Когато вече е топло и на вън температурите продължат повече от 10 градуса спираме да палим печките, но това е за лъвовете, при маймуните по- до късно поддържаме печките.

За останалите животни студът не е проблем. Баба Меца и язовците спят зимен сън, водоплаващите птици се къпят в почти замръзналото езеро, вълците обикалят по снега, а пеликаните стават все по-розови с падането на температурите. Дори най-новият обитател на зоопарка бялата камила се чувства повече от комфортно.

Иванка Стоянова, директор на зоопарка във Варна: Това е животното, на което не му влияе времето, до късно вечер седят навън независимо, че температурата е минус пет, минус десет (градуса), седи навън животното.

От зоопарка отново призовават варненци да не изхвърлят коледните елхи, а да ги занесат при тях, за да послужат за храна на животните, както и за декорация на клетките им през зимата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 06.01, 12 часа
"Новините в 100 секунди" на 06.01, 12 часа
Македонецът, превозвал нелегални имигранти, остава в ареста
Македонецът, превозвал нелегални имигранти, остава в ареста