НОВИНИ

Пенсионират 153-ма директори на училища

153-ма директори на училища ще бъдат пенсионирани до месец. Те са навършили пенсионна възраст, но повечето са били директори между една и девет години след тази възраст. Това съобщи заместник-просветният министър Диян Стаматов.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:25, 31.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
Още
пенсионират 153 директори училища

Директорите ще получат като обезщетение осем, а не десет работни заплати, тъй като ще бъдат пенсионирани преди началото на август, когато влиза в сила новият Закон за училищното образование. В края на миналата година столични директори протестираха срещу пенсионирането си в средата на учебната година и то беше отложено за края й.

От 153-та директори, 34-ма са на софийски училища - 73 -то, 20-то, 7-мо, Националната финансово-стопанска гимназия. Пенсионирането е единствено заради навършена възраст и след промените в Кодекса на труда става по инициатива на работодателя, уточняват от МОН. Конкурсите за нови директори ще бъдат обявени на 2-ри юни във вестник "Аз буки" и ще се проведат през юли.

Диян Стаматов, зам.министър на образованието и науката: Тези хора, които в настоящия момент са получили своите предизвестия, са навършили пенсионна възраст - някои от тях преди девет години, което само по себе си е леко неудобно.

Заместник-министър Стаматов коментира и провеждането на учителския събор в "Арена армеец" на 19 юни, на който ще присъстват 12 хил. учители. Според него твърденията за вложени големи средства, не са верни. Разходите, които се очаквали, били около 100 хил. лева. Средства за спане и командировки не били предвидени, защото такива въобще нямало да има. Парите щели да отидат само за озвучаване и покани, а целта на събора била да се покаже на обществото, че в министерството се правят реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едва 100 000 лв. ще струва предстоящия учителски събор, твърди Стаматов
Едва 100 000 лв. ще струва предстоящия учителски събор, твърди Стаматов
​До месец става ясно има ли картел на горивата
​До месец става ясно има ли картел на горивата