НОВИНИ

Пеперуда, пренесена от Азия, унищожава чемширите в Русенско

Непознат досега вредител унищожава от месеци чемширите в Русенско. Заразата се разпространява скоростно, разказват хората. В града липсва специализиран институт, който да разпознае вида на паразита и да посъветва стопаните какви мерки да вземат.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
11:20, 19.09.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Хората в селата по поречието на Дунав разказват, че невидимата напаст е поразила първо техните насаждения с чемшир. Вечнозелените видове били обвити с паяжини и започнали да съхнат за часове. Стопаните споделят, че докато открият с какво да пръскат, част от храстите пожълтели и изсъхнали. Оказва се, че вредителят е опустошил не само насажденията в частните дворове, но и в градините в Русе.

Отглеждани с десетилетия, чемшири в Парка на младежта в Русе са унищожени буквално за седмици.

Храстите с чемшир в Русе са нападнати от непознат вид пеперуда, съобщи за БНТ 2 заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева. Експерти са установили, че неприятелят е поразил площи в цяла Европа.

Таня Найденова
„То става изведнъж, неусетно. Както чемширът е хубав, отиват си хората и е изяден целият.”

Чуждестранният нашественик се криел в основата на храста и се хранел с него, бил изключително устойчив и оцелявал дори при ниските температури през зимата - са установили експертите от отдел „Екология”. Местната управа в Русе ще започне пръскане на площите в паркове и градини с широспектърен препарат до дни, за да се справи с вредителя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Пловдив решава дали да отстрани от длъжност главния архитект
Съдът в Пловдив решава дали да отстрани от длъжност главния архитект
Осигурено е допълнително финансиране за разкопките на нос Чиракман
Осигурено е допълнително финансиране за разкопките на нос Чиракман