НОВИНИ

Пет златни съкровища показва Археологическият музей в Пловдив

Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, показва Регионалният археологически музей в Пловдив.Сред тях е и оригиналът на прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Изложбата е част от проявите на Пловдив – Европейска столица на културата и може да бъде видяна до 27-и октомври.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
06:58, 15.05.2019
6675
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Посетителите на Археологическия музей ще имат шанса за първи път да видят събрани на едно място златните съкровища от Панагюрище, Вълчитрън, Хотница, Рупите и Дъбене.

Доц. Христо Попов, директор на археологическия институт при БАН: Вълчитрънското златно съкровище е най-голямото от Бронзовата епоха, откривано в Европа изобщо.12,5 кг. Със сигурност е било и повече най-вероятно. 24-а година е открито. За съжаление първоначално е било разпределено между откривателите. В последствие е събрано и иззето от тях. Колко са били общо съдовете и предметите, към днешна дата трудно можем да предполагаме.

Златните експонати от петте колекции са оценени на близо 45 милиона евро. Взети са всички необходими мерки за сигурност. Само гаранцията за транспортирането и експонирането им в Пловдив струва 50 000 лева.

Амелия Гешева, заместник-министър на културата: Министерски съвет гласува средствата, които са необходими като гаранция, за да се спази процедурата и да могат съкровищата да бъдат в Пловдив за такъв дълъг период. За мен изложбата е знакова.

Показването на съкровищата е част от мащабна национална изложба, озаглавена „Преоткритият свят на Стара Европа“. Целта е всички туристи да преоткрият и Пловдив като най-стария жив град на континента.

Доц. Костадин Кисьов, директор на Регионален археологически музей – Пловдив: Тези 250 експоната, които са от фонда на музея и не са показвани, на практика са свързани с наистина най-старата история на Пловдив, която е от седмо хилядолетие преди Христа и показва, че самият град е възникнал и се е развивал в продължение на близо 8000 години.

Според експерти тази изложба е поредното доказателство за професионализма на учените от пловдивския археологически музей. Преди време те успяха да покажат за първи път у нас експонати от Лувъра и 12-те национални археологически музея на Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат остана без автобусни линии до Разград и Варна
Кубрат остана без автобусни линии до Разград и Варна
Започва повторна проверка на унищожените от градушка площи в Българене
Започва повторна проверка на унищожените от градушка площи в Българене