НОВИНИ

Започва повторна проверка на унищожените от градушка площи в Българене

Десетина дни след опустошителната градушка в плевенското село Българене земеделските стопани се опитват да преодолеят пораженията от стихията. Текат последните дни, в които унищожените площи могат да бъдат засадени с други култури, основно слънчоглед и царевица. В същото време се очаква и повторна проверка на площите, която възпира част от хората да разорат нивите.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
06:54, 15.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

За Георги Шопов и семейството му градушката на 6 май съсипала инвестиция от 60 000 лв За първа година засадили на 80 декара нова за селото култура – лавандула.

Гинка Шопова: Мина проверка, казаха ни 80 %, че е убита, а вече какви ще бъдат по-нататък техните решения, ние не можем да знаем.

Семейството произвежда и слънчоглед, който е унищожен изцяло. Засега обаче не смятат да сменят културата.

Георги Шопов: Ще изчакам втората проверка, очаквам да получим някакви пари пак. Ако нарушим реда, евентуално няма да ми дадат.

Други обаче вече подготвят площите за втора сеитба. Сред тях е и семейството на Георги Нанков. Половината от обработваните от тях 11 000 декара са попаднали под градушката.

Георги Нанков: Няма как да си позволим да изчакваме. Ако закъснеем още две седмици, вече кога – какво да сеем, какво да правим.

От Министерство на земеделието увериха, че в конкретния случай новата сеитба върху площите преди втората проверка няма да е пречка за получаване на обезщетения.

В кметството на Българене има подадени над 300 молби от нерегистрирани стопани за поражения в дворовете им. Много хора от цялата страна са изпратили зеленчуков разсад, за да им помогнат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет златни съкровища показва Археологическият музей в Пловдив
Пет златни съкровища показва Археологическият музей в Пловдив
Нощ на литературата в 11 български града
Нощ на литературата в 11 български града