НОВИНИ

Порожанов: ​Пострадалите от градушката в село Българене ще бъдат обезщетени

Пострадалите от градушката стопани в плевенското село Българене ще бъдат обезщетени според оценката на щетите. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов, който огледа унищожената реколта. Днес комисия започна да описва щетите от природната стихия.

bnt avatar logo
от И. Николова, Д. Йолов
18:22, 07.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

На среща със стопаните от Българене министър Порожанов обеща помощта да стигне до тях по най-бързия начин. Тя ще е в размер до 80 процента от разходите. Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура.

Румен Порожанов, министър на земеделието и храните: На тези, които са в дворовете, на база на оценката на щетите по домати, овошки и т.н., ще се направи помощ де минимис. На земеделските стопани на полето правим оценка на база на оценките за пропадналите площи. Няма да ви караме да ни представяте счетоводни разходи и т.н. - по технологична карта.

Край Българене няма градозащитни площадки, зоната за защита стига на трийсетина километра от селото - до Плевен, стана ясно от думите на министъра. Сега защитата от градушка покрива едва една трета от земеделските територии.

Румен Порожанов: Вкарали сме в парламента закона за градушките, така да го кажа, то му е малко по-дълго името, в което предлагаме самолетния способ, който да покрие цялата страна.

Стопаните поискаха съдействие, за да могат да засеят отново засегнатите площи.

Йордан Нанчев, земеделски производител: Помощта е нови семена. Проблемът ни е семена, гориво, за да можем да засадим втори път.

В отговор земеделският министър се ангажира да води разговори с институтите към Селскостопанската академия, за доставяне на семена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две жени са откарани в болница след верижна катастрофа в Пловдив
Две жени са откарани в болница след верижна катастрофа в Пловдив
Светът следи балканската визита на папа Франциск
Светът следи балканската визита на папа Франциск