САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Министър Петя Аврамова: Стартираме проекти за 3 млрд. лв.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) даде "зелена светлина" на проекти за близо 3 млрд. лв., чиято реализация ще продължи. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на Осмия дискусионен форум "Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства".

от БНТ
13:52, 26.09.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
министър петя аврамова стартираме проекти млрд

Топ приоритет на министерството остава безопасността на пътната инфраструктура. В момента Агенция "Пътна инфраструктура" извършва инвентаризация на магистралите, първокласните, второкласните и третокласните пътища в страната. На базата на обобщен доклад ще бъдат направени анализ и разчет за необходимите средства. От няколко месеца в МРРБ се работи по завишаване на гаранционните срокове за пътищата и магистралите. Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение, каза министър Аврамова.

Приоритет на правителството остава АМ"Хемус". В момента се работи активно по два нови участъка от магистралата, а до края на годината се очаква да бъдат обявени обществените поръчки за още две отсечки – от пътен възел "Боаза" до разклона за Плевен и Ловеч с дължина 52 км и останалите около 85 км до връзката с пътя Русе-Велико Търново. Така в рамките на следващите месеци щe бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ "Хемус".

;

Годината ще бъде ключова и за изграждането на АМ „Струма". Продължава работата по трасето от Кресна до Сандански, което се очаква да е готово до края на строителния сезон, както и на участъка Благоевград - Крупник. Работата край Благоевград е все още спряна заради откритото древно селище край с. Покровник. МРРБ очаква становището на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимото културно наследство и ще се съобрази с него, посочи министърът.

През 2019 г. ще има напредък и по още четири ключови проекта: скоростният път "Видин-Ботевград" и магистралата "Русе-Велико Търново", с която са тясно свързани проектът за нов мост на р. Дунав край Русе и тунелът под връх Шипка. Има политическа воля тези проекти, заедно с АМ "Черно море" и тунела под Петрохан, да бъдат реализирани чрез публично-частно партньорство. Общата им прогнозна стойност е над 3 млрд. лв., каза министър Аврамова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пожар пламна в изоставена постройка в центъра на София
Пожар пламна в изоставена постройка в центъра на София
Ремонт ограничава движението в посока Ботевград по Северната скоростна тангента
Ремонт ограничава движението в посока Ботевград по Северната скоростна тангента