НОВИНИ

Петя Първанова: 881 бежанци са настанени в центровете у нас

881 бежанци са настанени в центровете у нас при капацитет от 5130. Това са 17% от заетостта в центровете, което е добро ниво и не създава никакви проблеми. Това каза председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова в студиото на "Още от деня".

петя първанова 881 бежанци настанени центровете нас
bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 15.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Първанова уточни, че това ниво през последните два месеца не дава основание за някакво притеснение. "След като повечето от бежанците са подали молба за международна закрила те са настанени в центровете и следва процедура по Закона за убежища и бежанци, който е в съответствие с европейското и международно право. Всяка молба се разглежда индивидуално, провеждат се интервюта. На хората се осигурява подслон и храна докато са в процедура. От събраната информация, включително страната на произход се прави докладна със становище и се предлага дали да се предостави статут "бежанец", дали това да е субсидиарен статут или да се откаже". Сроковете за тази процедура са между 3,6 и 9 месеца. Като закона предвижда максимум до 21 месеца, ако има някакви по-специфични причини, допълни Първанова.

Нашите центрове са от отворен тип, там няма надзиратели, има охрана, поясни Петя Първанова и заяви, че няма подадени оплаквания срещу условията в тях. Тези хора ни струват под минималната работна заплата на месец, уточни председателят на Държавната агенция за бежанците.

Целият разговор с Петя Първанова в"Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти създадоха мобилно приложение за туристи
Студенти създадоха мобилно приложение за туристи
Обама срещу Тръмп - ръкавицата е хвърлена
Обама срещу Тръмп - ръкавицата е хвърлена