НОВИНИ

Пилоти от авиобаза "Граф Игнатиево" отказаха да летят със самолетите МиГ-29

Планираните учебни полети на изтребителите МИГ 29 от авиобаза „Граф Игнатиево” са били отменени днес. Пилотите са отказали тази сутрин да летят със самолетите. Първоначално от командването на базата обясниха, че времето не е подходящо за изпълнение на програмата. Бойното дежурство по охрана на въздушното пространство обаче се изпълнява.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Димитър Димитров
20:02, 24.10.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Командирът на базата генерал Иван Лалов призна на брифинг в Министерството на отбраната, че днес действително пилотите, които е трябвало да летят са заявили, че не са в състояние да изпълнят задачата. Те масово са докладвали, че се чувстват психологически несигурни и не могат да летят.

Бригаден генерал Иван Лалов – командир на авиобаза "Граф Игнатиево": Летателният състав не прави бунт. Летателния състав е в правото си всеки един когато смята, че не е уверен в изпълнението на задачата да докладва на командира си и да се откаже от изпълнението на тази задача.
Красимир Каракачанов – министър на отбраната: Не приемам приказки за стачки и бунтове, армията не е детска градина. И никой, било в авиацията и в другите видове въоръжени сили не си е помислил за подобни действия. Това, което ние продължаваме да правим е гарантиране на летателната годност на самолетите, но пак казвам - човешкия живот е преди всичко.

Миналата седмица стана ясно, че 10 новодоставени двигателя за изтребителите не могат да бъдат използвани, заради липса на оригинални протоколи от завода-производител РСК МиГ. Липсват и смазочни материали и гориво.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов остана изненадан, че едва днес някои са открили, че има проблеми с авиацията и че може би някой съвсем изкуствено създава тази ситуация. От военното министерство съобщиха че Съветът по отбрана отпуска допълнителни 20 милиона лева за покупка на авиационно гориво до края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За и против готвената промяна за болничните листове
"За" и "против" готвената промяна за болничните листове
Производители на кайсии не могат да пласират продукцията
Производители на кайсии не могат да пласират продукцията