НОВИНИ

Питейната вода на три села в Монтанско е заразена с арсен

Засегнатите села са на територията на Община Бойчиновци, те са Кобиляк, Громшин и Бели брег. Захранват се от собствен водоизточник в Кобиляк, а причината за замърсяването обаче не е известна.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 10.07.2017
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Високите стойности на тежкия метал са установени преди седмици, като на 22-ри юни те са били два пъти над допустимите норми от десет микрограма на литър. Оттогава съдържанието на арсен варира между 11 и 15 микрограма на литър. В трите села живеят повече от 1000 жители, от десет дни те се снабдяват с питейна вода чрез водоноски. За да установи причината за замърсяването, водоснабдителното дружество в Монтана е потърсила съдействие от специалисти в Басейнова дирекция, Университета по архитектура, строителство и геодезия и БАН.

Венчо Каменов, жител на с.Кобиляк: От Монтана идва водоноска с бидон и си наливаме от нея. За питейни нужди не я ползваме. Може ли, след като не е годна водата, трябва директно да се спре и това трябваше преди, по-рано да се обади.
Панайот Михайлов, кмет на с.Кобиляк: Да, хората са притеснени от това нещо, обаче в момента пробите са по-добри, всичко върви към подобряване на питейната вода.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиниха бивш преподавател от Софийския университет в разврат
Обвиниха бивш преподавател от Софийския университет в разврат
Ще се върнат ли паветата на булевард Прага?
Ще се върнат ли паветата на булевард "Прага"?