НОВИНИ

Пламен Георгиев оглави новата Комисия за противодействие на корупцията

Парламентът избра председател на новата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това е Пламен Георгиев - предложен от ГЕРБ и Обединени патриоти, а единственият му конкурент беше Николай Николов, издигнат от БСП. Предстои изборът на още четирима членове на новия мега орган, който беше създаден с новия антикорупционeн закон, влязъл в сила преди около месец.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:05, 08.03.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Остри реплики между опозиция и управляващи се чуха преди избора на шеф на антикорупционния орган, съпроводени с нападки и резки реакции. Спорът течеше основно по линията - чий човек е всеки от двамата кандидати и доколко би бил независим - предложеният от ГЕРБ и Обединените патриоти Пламен Георгиев, и издигнатият от БСП Николай Николов.

Кристина Сидорова - депутат от ПГ "БСП на България": Като част от специализирания екип за корупционни престъпления сред делата, по които работи г-н Пламен Георгиев, са и тези за "Софийски имоти", завършили с оправдателна присъда. Да не забравяме и знаковото дело за кабинета "Борисов 1", а именно така известния скандал "Ало, Ваньо".
Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вие прикрихте един много важен факт - че вашият кандидат е от БСП и вашият кандидат е бил общински съветник, и той дълго време е бил част от структурите на БСП.

След повече от 2 часа спорове мнозинството отхвърли кандидата на БСП Николай Николов и избра със 148 гласа Пламен Георгиев за председател на Комисията за противодействие на корупцията. Георгиев гарантира, че ще бъде независим от политиците.

Пламен Георгиев - избран за председател на КПКОНПИ: Започваме много сериозна борба с корупцията. Този един месец, който беше преходен период, ние го използвахме по много-много интензивен начин, така че съвсем скоро, буквално след седмици ще започнат да валят първите резултати. Ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо. Ще бъдат хванати хора с пари.

Предстои Пламен Георгиев да предложи останалите 4-ма членове на антикорупционния орган. Той не уточни кои ще са те, но визията му включва да има експерт по отнемане на имущество, експерт по конфликт на интереси, специалист по публичния регистър на декларациите и човек, запознат с оперативна прокурорска работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови кучета се отглеждат на мястото на 50-те питбула, за които се води дело
Нови кучета се отглеждат на мястото на 50-те питбула, за които се води дело
ДРУГИТЕ новини: Модна разходка в гората
ДРУГИТЕ новини: Модна разходка в гората