НОВИНИ

Пленер по живопис в Арт център "Илинденци"

“Образи и звуци” – под това мото се откри поредната проява в Мраморния град на изкуствата в село Илинденци, община Струмяни, живописен пленер с участието на художници от цялата страна. С него се даде старт на седмицата на изкуствата в община Струмяни.

bnt avatar logo
от Атанас Пиронев
07:29, 18.10.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Класическа музика, живопис, керамични пластики, мраморни скулптури - всичко това събра на едно място жители и гости на Илинденци.

Иван Русев, председател на Арт център "Илинденци": Най ценното е, че младите хора от Струмяни и Илинденци имат това място като свое.

Арт център "Илинденци" и тази година изненада почитателите на изобразителното изкуство. Този път тя бе свързана с керамичните пластики на художника Атанас Гаджев. Творбите му са подредени в една от залите на Мраморния град на изкуствата.

Атанас Гаджев, скулптор: Това е интересното, защото е навън, защото е прекрасно, защото самата природа е направила скулптури.

В Илинденци Създателят е изсипал с щедра ръка от своята благодат, а човекът се е намесил, за да покаже, че хармонията между него и природата не е непостижима.

Камен Старчев, художник: Илинденци е едно уникално място прекрасно място, от друга страна, заради този Арт център, който е уникален.
Сашо Евтимов, художник: Тая органична връзка с ландшафта, с тоя живия живот, който е ето тук ме върза органически.

Над 60 скулптурни работи,дело на повече от 20 автори от целия свят изграждат скулптурния парк. Всеки от тях е оставял своя знак на присъствие.

Джена Славова-Янкулова: Тук са събрани толкова много автори. Едни се обръщат към слънцето,други се обръщат към себе си, трети към планината. Въпросът е къде стои твоя дух, внушението е, че ти искаш да покажеш колко е силен твоя характер и дух.

Шестима живописци,участвали в пролетния пленер, подредиха творбите си в изложбения салон на Арт центъра. А петима техни млади колеги ще рисуват по време на есенния пленер по живопис. Техните творбите ще могат да се видят по време на 13-я международен фестивал “Малешево пее и танцува”, който започва в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН обяви прекратяване на огъня в Йемен
ООН обяви прекратяване на огъня в Йемен
Нови методи помагат на археолозите от античния град Кабиле край Ямбол
Нови методи помагат на археолозите от античния град Кабиле край Ямбол