НОВИНИ

Плевнелиев: "КС да каже законен ли е референдумът на Слави Трифонов"

В предаването "Панорама" на БНТ президентът Росен Плевнелиев призова депутатите да отправят питане към Конституционния съд дали част от въпросите в референдума на Слави Трифонов не противоречат на основния закон. Ако не го сторят, държавният глава ще отправи сам питане. По повод предложението на Радан Кънев десните партии да се обединят около втори мандат за Плевнелиев, президентът заяви, че оставя всички оферти и договорки настрани. До 30 юни Плевнелиев ще обяви дали ще се кандидатира и за втори мандат.

Александър Марков
от Александър Марков
10:26, 14.05.2016
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

По Конституция президентът е независим и равноотдалечен от всички партии - така президентът Росен Плевнелиев коментира призива на председателя на ДСБ Радан Кънев всички проевропейски партиии да се обединят около кандидатурата на Плевнелиев за втори мандат.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Не участвам, а хората, които говорят и дават подобни оферти, единствено излагат собственото си становище и мнение по въпроса. Не става въпрос за оферти, не става въпрос за каквито и да било други действия извън държавния глава, който е посветен в последната година от своя първи мандат, да работи както и досега - по съвест, надпартийно и по закон.
;

До 30 юни Плевнелиев щял да обяви решението си дали ще се кандидатира и за втори мандат.

;
Росен Плевнелиев, президента на РБългария - До 30 юни има много смислена работа за вършене: правосъдна реформа, антикорупционно законодателство. Дотогава офертите настрани.
;

Плевнелиев призова депутатите да попитат конституционните съдии дали въпросите от референдума на Слави Трифонов не противоречат на основния закон.

;

Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Референдумът е ядреното оръжие на демокрацията. Но това оръжие трябва много да внимаваме кой и как го използва. Притеснен съм, колкото съм горд, толкова съм и притеснен, че референдумите могат да попаднат в ръцете на популисти. И в един слънчев ден ще се окаже, че лекарството не е употребено по правилния начин. Този един ден няма да е слънчев за българската демокрация.


;

Ако депутатите не сезират конституционните съдии по въпросите на Слави Трифонов, Плевнелиев щял да направи това.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Аз в президентската институция, ще мисля, ще анализирам, ще взема своите отговорни решения единствено и само в интерес на българските граждани - те да бъдат питани, но след като бъдат питани, съответните резултати да могат да бъдат зачетени. За мен не е проблем, дори да съм сам, дори да съм последният бушон в държавата, аз ще действам.


;

Плевнелиев заяви още, че с ветото си върху промените в Изборния кодекс не поставя в шах депутатите, а им дава възможност да прецизират текстовете на промените.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Тези, които разделят българите на тези в Турция и другите, които не са там, отново показват неразбиране и незачитане на духа на Конституцията. Не мога да бъде съгласен тогава, когато се дават права на една част от българските граждани за сметка на отнемане на права на друга част от българските граждани.


;

На въпрос - дали би се обидил, ако депутатите отхвърлят ветото му, а след това гласуват повечето от неговите предложения, Плевнелиев отговори, че не ставало въпрос за личностни отношения.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Ето, вижте, колко показателно е точно този сценарий, който Вие посочвате. Много е показателен. Вето, което е наложено с ясни аргументи по конкретни текстове. Нещо повече - аз и посочих доброто в този ИК. Какво се получава в отговор? Инат. Отговор на всяка цена. Лично този срещу онзи. Не е такъв духът на българската Конституция.


;

Плевнелиев заяви, че има добри отношения с ГЕРБ, които са го издигнали за първия му мандат, както и с премиера Бойко Борисов. На критиците си, които го отписват, отговори.

;
Росен Плевнелиев, президент на РБългария - Аз съм много млад, сравнително кратко съм в политиката, 2 години министър, 5 години президент. Посветих се на народа в едни трудни години. Хората ще преценят, историята не се пише от днес за утре, тя не се пише по поръчка и в историята не се влиза по никакъв начин по поръчка. Ще мине време, ще стане ясно кой как е действал.


;

Плевнелиев допълни, че вижда позитивни стъпки в управлението - започването на съдебната реформа. И заяви, че следващите президентски избори ще са ясен знак за това, накъде ще продължи държавата - по ускорена евроатлантическа интеграция или ще бъде отклонена от този път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
36-часов кино и театрален маратон на студентите в НАТФИЗ
36-часов кино и театрален маратон на студентите в НАТФИЗ
Лекоатлетически маратон Варна
Лекоатлетически маратон "Варна"