НОВИНИ

Повече от 11 тона пластмаса събраха в кампанията „Книги за смет”

Жителите на Пловдив отчетоха най-добър резултат.

повече тона пластмаса събраха кампанията книги смет
bnt avatar logo
от БНТ
14:06, 24.04.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Повече от 11,5 тона пластмасови отпадъци бяха предадени за рециклиране в рамките на кампанията „Книги за смет”. Тази година екологичната инициатива, организирана от фондация “Credo Bonum”и издателство “Smart Books” се проведе едновременно в 5 града, за да подари книга по избор срещу килограм пластмаса.

Според принципите за изчисляване на резултатите, съобразени с броя на населението, жителите на Пловдив събраха 3,1 тона, което класира града като победител в надпреварата. Освен титлата за „Град с най-малко пластмасови отпадъци”, Пловдив ще бъде домакин на „Книги за смет” още веднъж и през есента на тази година.

В останалите градове - столичани събраха общо 5.200 т., във Велико Търново – 2.100 т., Бургас 2 т., и в Стара Загора – 1.200 т. пластмаса, която беше откарана от камионите на Екопак България за рециклиране.

Тази година най-голям интерес имаше към детските книги, като броят на участниците, които предпочетоха електронните заглавия беше по-голям от миналата.

Кампанията се организира за шеста поредна година с подкрепата на Българо-американска кредитна банка, Европейската комисия в България, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново и Пловдив, Mall Galleria Стара Загора и Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Йорданка Фандъкова: Предстои модернизацията на 17 училища и детски градини
​Йорданка Фандъкова: Предстои модернизацията на 17 училища и детски градини
​Вълшебната красота на японските вишни (СНИМКИ)
​Вълшебната красота на японските вишни (СНИМКИ)