НОВИНИ

Пловдивско село - разделено заради изграждане на компостираща инсталация

Пловдивското село Ягодово е разделено на две заради изграждането на компостираща инсталация за изгаряне на зелени отпадъци. Част от жителите са против, тъй като според тях селото им ще бъде замърсено. От Община Родопи, която ще изгражда инсталацията, са категорични, че опасност за хората няма, а съоръжението ще помогне за ликвидиране на нерегламентираните сметища, които се образуват в Ягодово.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
11:30, 26.02.2018 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Намерението на община Родопи да изгради на територията на Ягодово площадка за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци създаде напрежение в селото. Мненията за и против изграждането на инсталацията са на двата полюса.

Георги Ботев: "Разбира се, че съм за. Това е екологично чисто. Няма, не е въглища, не е нещо, което ще отрови въздуха тука."
Георги Величков: "Ние сме далеч от това място, където ще е площадката, плюс това няма да има боклуци тук по населеното място, ще се извозват там, ще се компостират, ще се прави тор, който пак, предполагам, че ще се ползва от земеделските производители."
Христо Христов: "Много пушилка и замърсяване ще има, каквото и да е, това ще е изгаряне. Каква растителна отпадна маса пада тука, никаква. Каквото пада от градините си го унищожаваме, горим си го."
Димитър Манев: "Ако вреди на селото, аз не съм съгласен. Все пак са отпадъци, ще мирише. Тука боклуците дето хвърляха, сметта, като се горяха, всичко миришеше."

В селото се разпространява и подписка срещу изграждането на инсталацията, затова от кметството са разлепили обяви с призив да не се създава напрежение, тъй като ще има разяснителна кампания.

Димитър Дишев - кмет на село Ягодово: "Официално при мен няма постъпила такава подписка. В момента хората са притеснени, пак казвам от самата неяснота около самата площадка. Тъй като около територията на Ягодово в годините имаше доста такива сметища и хората малко така предприемат отбранителна позиция спрямо тази площадка."

Кметът на община Родопи опроверга разпространяваната информация, че инсталацията, която ще се изгражда в Ягодово, е сходна с дейността на централата в село Труд, срещу която имаше серия протести. Пламен Спасов е категоричен, че опасност за населението на Ягодово няма.

Пламен Спасов - кмет на община Родопи: "Там е завод за биогаз. Не коментирам дали имат проблеми, но там е завод за биогаз с преработка на оборски тор, силаж и добиви на биогаз, чрез ферментация. Ние тук говорим за компостираща система. Само зелени отпадъци, клони, листа, окосена трева, обелки от плодове. И ако има някакъв мирис, той би трябвало да бъде на суха трева, на сено и то съвсем слаб мирис."

От администрацията са изчислили, че отстоянието на площадката от първите къщи в селото е на половин километър, като добавят, че спрямо европейските стандарти минимумът е 120 метра.

Пламен Спасов - кмет на община Родопи: "Това е проект с европейски средства, над 400 хиляди и принципал на проекта ще бъде Министерството на околната среда и водите, които най-вече те следят за такива нарушения."

От Общината обясняват, че така ще се реши и проблемът с нерегламентираните сметища, които сега се образуват, тъй като жителите масово хвърлят растителните отпадъци на забранени места.

Димитър Дишев - кмет на село Ягодово: "По принцип есента се чувства най-много, когато започнат да се чистят дворовете и всичките черни пътища, канали се превръщат в сметища. И администрацията харчим луди пари, за да ги почистваме, тъй като, като минат на проверка РИОСВ, ще ни глобят."

Ако инсталацията не бъде изградена, това ще доведе до драстично повишение на такса смет само за няколко години, категоричен е кметът на общината.

Пламен Спасов - кмет на община "Родопи": "В момента за всеки тон депониран отпадък ние плащаме отчисления 63.19 лв. Това, което ми дават експертите ми, с новия закон 2020-а година депонирането на тон отпадък ще е между 114 и 115 лева на тон. Ако продължаваме да не делим зелените отпадъци, както досега ги вкарваме в контейнерите, това ще е цената, двойно."

От Община Родопи са подготвили брошури и видеоматериали, които ще бъдат предоставени за информация на жителите на село Ягодово.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затруднено е движението по АМ Тракия
Затруднено е движението по АМ "Тракия"
Пореден протест срещу корупцията в Румъния
Пореден протест срещу корупцията в Румъния