НОВИНИ

По-добри условия за русенския Държавен архив?

Базата на Държавния архив в Русе да се премести на по-централно място, а документите да се съхраняват при по-подходящи условия. На това се надяват служителите на регионалния архив. В момента сградата му се намира на територията на промишлено предприятие, а за да отговаря на всички изисквания за съхраняване на материалите, са нужни сериозни инвестиции.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
19:15, 01.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Преди 20 години Държавният архив е изнесен от центъра на града временно на територията на русенски завод. Сградата обаче отдавна не отговаря на изискванията за енергийна ефективност.

Таня Великова – гл. експерт в Държавен архив – Русе: „При нас температурата през зимата е от 0 градуса до 30 градуса през лятото, а влажността на въздуха е 80% постоянно. Това не са условията, при които искаме да съхраняваме нашите документи.”

А тук се пазят книжа още от Освобождението на България – между тях ценни лични архиви и исторически документи. Другият проблем е, че изнесен от централната част на града, Архивът остава неизвестен за хората.

Таня Великова – гл. експерт в Държавен архив – Русе: „Ние сме далеч от центъра и нашите потребители, и нашите фондообразуватели.”

От архива в Русе са си купили лайсни и стъкла, за да могат да правят изложби от документите, които съхраняват. И се надяват държавата да им съдейства мечтата им да стане факт, а русенци и гостите на града да научат интересни факти от историята на региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкият президент се обяви за референдум за ЕС
Чешкият президент се обяви за референдум за ЕС
Сондата на НАСА Джуно се доближава до Юпитер
Сондата на НАСА "Джуно" се доближава до Юпитер