НОВИНИ

По Коледа изоставиха 4 новородени деца в Пазарджик

Четири родени по Коледа деца са изоставени в родилното отделение на болницата в Пазарджик. От социалната служба в града правят опит да убедят биологичните родители да си приберат децата. Търсят се и приемни семейства. Случаите като тези зачестяват.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:29, 29.12.2015
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Само в родилното отделение на болницата в Пазарджик от началото на годината от майките им са изоставени над 50 деца.

Д-р Мариела Захариева, началник на Неонатологично отделение в МБАЛ-Пазарджик: "Много битува сред тях изразът: „даваме го на държавата". Просто не се интересуват от тях и за съжаление тези случаи зачестяват."

Вместо да бъдат отрупани с подаръци по Коледа, четири от родените тук деца са изоставени. Сред тях е и малката Мария.

Д-р Мариела Захариева, началник на Неонатологично отделение в МБАЛ-Пазарджик: "Майката изобщо не поиска да го види след раждането. Ето го - най-красивото дете в отделението."

Мария е седмото дето на 35-годишната Шенка. Два дни след раждането му майката избягала от болницата, но без момиченцето. Открихме родилката в ромската махала на Пазарджик.

Шенка: "Абе ти луд ли си, дойде да ме снимаш, махай се от тук... - Колко деца имаш, как се грижиш за тях? - Ами ще се грижа. Мъжът ми работи и се грижа за тях."

Въпреки опитите и на психолози, и на социални експерти да мотивират Шенка да си прибере дъщерята, тя не иска и да чуе за нея. Така майката е поредната незаинтересована от детето си.

Елена Станчева, психолог в МБАЛ-Пазарджик: "Тя казва нямам пари. Имам осем деца. Това ми е деветото. Или седем деца, това ми е осмото. Гледам ги в една стая. Няма как, така, сбърках и точка и децата са наши завинаги."
Николета Узунова, директор на отдел „Закрила на детето" - Пазарджик: "Тенденцията е, че през месец декември има бум на изоставени бебета в Неонатологично отделение. - Ако Шенка не си прибере детенцето от родилния дом, тя ще получи ли тези около 1000 лева помощ, които се полагат за новородено дете? - Не."

В Пазарджик зачестяват и случаите на забравени в болницата деца, които остават с дни и дори седмици непотърсени от родителите си. Отделението се прочу и с това, че тук бяха родени първото за тази година и последното за миналата деца. И двете бяха изоставени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана с нов обходен път
Монтана с нов обходен път
Ердоган критикува Русия за подкрепата й за режима на Башар Асад
Ердоган критикува Русия за подкрепата й за режима на Башар Асад