НОВИНИ

Нелегалното производство на алкохол

39 нелегални пункта за варене на ракия са установили от Агенция "Митници" до ноември тази година, а през 2014-та те са 105. Официално регистрираните казани са близо 1600. Въпреки проверките, обаче, токсичният метилов алкохол е лесно достъпен на пазара. Освен това и нелегалното му производство води и до по-малко приходи в бюджета.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
17:16, 29.12.2015
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Андон Андонов вари ракия повече от 10 години в Куклен. И твърди, че често в домашни условия и със стари казани хората не изхвърлят т. нар. първак, в който се съдържа метилов алкохол и други токсични вещества. Но това не застрашавало здравето им, защото течността се преварявала.

Андон Андонов - производител на ракия: "На обикновените казани хората обикновено я преваряват събират паточините фракции ракията и първотока и още веднъж го слагат в казана и преваряват и съдържанието на този метилов алкохол, който е много вреден се намалява в пъти."

Казанджии обясняват, че колкото по-нисък е градусът на алкохола, толкова по-високо е съдържанието на метила. Така че внимавайте и с т.нар. парцуца в края на процеса по варене. Защото оказва се... само 50 милилитра метилов алкохол са достатъчни...за да поразят всяка клетка в организма. Лекарите предупреждават, че симптомите при отравяне се появяват късно, едва след 48-я час.

Доц. Маргарита Гешева - национален консултант по токсикология: "Първият сигнал, който те регистрират на практика е смутеното зрение, най-често светът пред тях се вижда като падащи снежинки и когато пациентът е дошъл достатъчно късно т.е. е в коматозно състояние, спасяването клони към нула.

Други симптоми са появата на халюцинации или че погледът ви се замъглява в жълт цвят. Най-ефикасното лекарство срещу фалшивия алкохол е истинският концентрат. Затова лекарите съветват да изпиете известно количество твърд алкохол. Но освен върху здравето, фалшивият алкохол нанася и други поражения - върху държавната хазна.

По думите на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров, бюджетът губи по 100 милиона лева годишно.

Eмил Димитров - депутат от Патриотичния фронт: "Искам да е ясно че никой не се занимава с домашните казани, хората вкъщи ще си варят и ще продължават да си варят в казани, ще я дават на близките си, защото това е качествена ракия. но тези които ракиджийници които са от 500 литра нагоре и бълват алкохол в промишлени количества ...без никакъв контрол."
Радослав Радев - предс. на Националната лозаро-винарската камара: "Трагичното е, че зад една хубава традиция това е производството на дом.ракия всъщност се крие огромен се крие той не е сив, той е направо черен бизнес, който определено е достигнал доста сериозни размери."

Регистрираните казани в страната в момента са 1579. Контролът върху тях се упражнява от много институции - на първо място от Агенция "Митници", а индиректно и от Комисията за защита на потребителите, от здравното и икономическото министерство. И не на последно място, от самите нас!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган критикува Русия за подкрепата й за режима на Башар Асад
Ердоган критикува Русия за подкрепата й за режима на Башар Асад
Доставиха полските двигатели за МиГ-29
Доставиха полските двигатели за МиГ-29