НОВИНИ

Почетоха паметта на Апостола в бобовдолкото село Новоселяне

145 години от обесването на Васил Левски отбелязаха жителите на бобовдолското село Новоселяне. Хората почетоха паметта на Апостола и положиха цветя пред берелефа му. Жителите сами събрали средства, за да изградят паметника, който е и единствен за целия Бобовдолски регион.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
18:16, 19.02.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Васил Левски е изключително почитан и уважаван от хората в Новоселяне. Преди повече от 150 години именно тук Апостолът е основал първия таен революционен комитет за Дупнишкия край.

Йордан Антов, председател на Народно читалище „Васил Левски”, село Новоселяне: „Това е гордост за Новоселяне, че в точно в нашето мъничко село, сега е мъничко. Някога през 1 900 година то е наброявало 1500 човека. Сега сме по-малко от 50, но в това мъничко село и в този тих район Левски е създал комитета.”

Интересно е преданието за пребиваването на Левски в Новоселяне. Той дошъл по молба на местния свещеник Стоимен Радев. За да не се издава пред турците през деня Апостолът работил като строител и бояджия на новостроящата се черква. Вечерите пък в къщата на попа обсъждали създаването на революционната организация.

Йордан Антов, председател на Народно читалище „Васил Левски”, село Новоселяне: „Така Левски е престоял тук 20 дни и е създал първия и единствения, така се говори, че е единственият таен революционен комитет в целия Дупнишки край.”
София Ранкова: „Винаги сме възпитавани да носим цветя там на попа, а за Левски непрекъснато се говореше. Левски за нас е всичко.”

За да увековечат паметта му, признателните жители на Новоселяне събрали средства за паметник, а до него поставили и паметна плоча.

Цветанка Байрамска: „Цялото село, няма човек, който да не се е включил.”

В центъра има и втора плоча с имената на 13-те жители на Новоселяне, участници в тайния революционен комитет. През юли в селото организират и първия в страната фолклорен събор в памет на Апостола на свободата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетокласник от Ямбол стана причина да бъде заловен престъпник
Десетокласник от Ямбол стана причина да бъде заловен престъпник
​Шофьор заспа зад волана, докато чакаше на светофар в Хасково
​Шофьор заспа зад волана, докато чакаше на светофар в Хасково