НОВИНИ

Внезапно почина Заха Хадид

Заха Хадид е една от най-ярките личности в съвременната архитектура - първата и единствена жена, спечелила награда "Прицкър". Тя оставя в наследство десетки футуристични сгради в цял свят, които са истински поглед в бъдещето.

bnt avatar logo
от Милена Кадийска
21:39, 31.03.2016
Чете се за: 01:15 мин.
По света
внезапно почина заха хадид

Британската архитектка от иракски произход Заха Хадид е починала тази вечер. Тя е получила инфаркт, докато се е лекувала от бронхит в болница в Маями.

"С най-голямо прискърбие бюро "Заха Хадид Архитекти" потвърждава, че Заха Хадид почина внезапно в Маями рано тази сутрин. Тя беше болна от бронхит, развит в началото на седмицата, и по време на лечението в болница получи сърдечна криза" - гласи съобщението на архитектурното й бюро в Лондон.

Заха Хадид е родена в Ирак, но на 17 години заминава да учи архитектура в Лондон и остава да работи там. Собствено архитектурно бюро създава през 1979 година.

Тя проектира Олимпийския център за водни спортове в Лондон, както и сгради по цял свят - от операта в китайския град Гуанчжоу до музея "Ривърсайд" в Глазгоу и музея "Макси" в Рим.

Спечелила е много награди. Най-престижната от тях "Прицкър", смятана за Нобелова награда за архитектура, получава през 2004 г. Два пъти печели наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти.

Център

През 2014 г. проектираният от нея център "Гейдар Алиев" в Баку (на снимката вляво) взима наградата за дизайн на годината на лондонския Музей на дизайна.

През февруари тази година Заха Хадид получи златния медал за цялостно творчество на Кралския институт на британските архитекти. Тя е първата жена, спечелила самостоятелно тази награда.

През 2008 г. сп. "Форбс" я класира на 69-о място сред най-влиятелните жени в света.


;

Zaha Hadid and ADPI Unveil Plans for World’s Largest Passenger Terminal in Beijing, China http://goo.gl/PI4HGk

Posted by Zaha Hadid on Friday, February 6, 2015
;

Zaha Hadid’s First Project in Brazilhttp://goo.gl/VncrbK

Posted by Zaha Hadid on Thursday, December 18, 2014
;

Можете да видите още от уникалните проекти на Заха Хадид на публичната й страница във Фейсбук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи договори по новата ОП Иновации и конкурентоспособност
Първи договори по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност"
Ивайло Калфин: Подготвя се Закон за социалната икономика
Ивайло Калфин: Подготвя се Закон за социалната икономика