НОВИНИ

​Подаването на документи за класиране в гимназиите ще става само електронно​

Заради изпитите за кандидатстване след 7-ми клас, 17 и 19 юни ще са неучебни за всички училища. Подаването на документи за класиране в гимназиите вече ще става само електронно, а седмокласниците ще пишат с черна химикалка.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:02, 06.06.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Първоначално просветното министерство беше обявило 17 и 19 юни за учебни дни. Учителите обаче протестираха, че сутринта ще трябва да бъдат квестори, а следобед да преподават на собствените си ученици. Затова министерството обяви и двата дни за неучебни.

Днес от министерството обясниха, че правят промяната най-вече заради учителите в малките и отдалечени селища, които трябвало да пътуват и не могат да пристигнат навреме за часовете си. Днес бяха съобщени още новости.

За първи път тази година подаването на документи за кандидатстване след седми клас ще бъде само електронно - родителите могат да направят това от компютъра си вкъщи или в училището-гнездо.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Това се прави с оглед да не се допускат грешки при въвеждането на желанията. Да елиминираме практики, които биха довели до напрежение.

За целта министерството е подготвило специална платформа.Тази година, също за първи път, работите на седмокласниците ще се проверяват електронно от учителите. Тестовете ще бъдат сканирани и е много важно да се знае, че седмокласниците вече ще пишат с черна химикалка, а не със синя. Пак за първи път всеки комплект листове, на които учениците пишат отговорите от теста, ще има уникален баркод - прави се, за да няма объркване между работите на отделните ученици. На 17 юни е изпитът по български език и литература, на 19-ти - по математика, на 21-ви е изпитът по желание по чужд език. Очаква се да се явят 61 223 седмокласници. Има и нов начален час на изпитите.

Таня Михайлова, зам. министър на образованието и науката: Часът на провеждане на Национално външно оценяване е 9:00, това важи и за българския, и за математиката.

Учениците трябва да бъдат в училищата най-късно в 8:30.Трябва да носят служебната си бележка и документ за самоличност. Всеки ще полага изпита в своето училище, ще има над 16 хиляди квестори и видеонаблюдение. Седмокласниците нямат право на калкулатори и справочници. Резултатите ще са готови до 27 юни, до 3 юли ще се раздават свидетелствата за основно образование. От 3 до 5 юли се подават документи за класиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Фраматом“ ще се опита да намери финансиране за АЕЦ Белене
„Фраматом“ ще се опита да намери финансиране за АЕЦ "Белене"
Детето, пострадало най-тежко при инцидента с граната в Силистра, се подобрява
Детето, пострадало най-тежко при инцидента с граната в Силистра, се подобрява