НОВИНИ

В Пловдив откриха галерия с творби на художници със затруднено зрение

Първата по рода си галерия с произведения на незрящи и хора със затруднено зрение откриха в Пловдив. Новото културно пространство дава възможност за социализация и подкрепа за творците.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:18, 06.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Галерията, разположена в подлез „Археологически", представя образци на модерната живопис и керамични изделия. Сред творците е и самоуката художничка Кета Петрова от Пловдив, за която рисуването е основна част от ежедневието.

Кета Петрова, художник: Имам възможност да покажа нещата на живо. На живо като се разгледат са по-въздействащи са по-въздействащи, по-добре са, аз по принцип с масло рисувам с пръсти, но температа ползвам шпакла и една четка

Картините са на художници от пет града в страната, а керамичните изделия са изработени в грънчарската работилница на Националния център за рехабилитация на слепи. Създаването на галерията е по проект на рехабилитационния център и е финансирано по европейска програма.

Александрина Костова, Национален център за рехабилитация на слепи - Пловдив: Ние от много години досега се опитваме да направим изкуството достъпно за хората със зрителни увреждания по най-различни начини. Да покажат, че хората с увреждания са пълноценни граждани.

За галериста Жорж Трак смисълът на културното пространство е да направи разпознаваеми за обществеността творците със затруднено зрение.

Жорж Трак, галерист: Един такъв проект със своята социална значимост е точно пример, как трябва да се отнасяме към различните от нас.

В галерията ще се провеждат и събития в пълна тъмнина, в които всеки посетител ще може да усети предизвикателствата на живота с липсващо зрение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря в Тексас
Пясъчна буря в Тексас
Управляващите предлагат партийната субсидия да стане 1 лв. на глас
Управляващите предлагат партийната субсидия да стане 1 лв. на глас