САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Ученици от Молдова учат български език в Русенския университет

26 ученици от Молдова пристигнаха в Русенския университет, за да учат български език. Обучението дава възможност на бесарабските българи да опознаят отблизо прародината си, нейните традиции и култура. Много от децата мечтаят да продължат образованието си у нас, затова искат да усъвършенстват езика.

от Ирина Илиева
08:03, 06.06.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Животът

Учениците са от района на Тараклия, където живеят близо 30 хиляди бесарабски българи. Въпреки че още нямат 15 години, децата са научили от своите баби и дядовци историята и песните ни, знаят стъпките на народните ни танци и всеки път, когато заговорят за България го правят с усмивка и огромен ентусиазъм.

Амина – ученичка: "Аз знам народни танци български, защото в нашето село има колективи танцувални и ние виждаме танци очен често."
Кира Никифрова - ученичка: "Бих искала да се върнала тук да изучавам нещо ново, историята, фолклора, традициите."
Ана Банкова - ученичка: "Задължени сме да знаем български език, защото, когато знаеш езика, знаеш своите корени. Това е истински българин."

Шест учители от Молдова заедно с колегите им от Русенския университет преподават български език на учениците. Сред тях е Иванка Господинова, която е автор на един от букварите за бесарабски българи.

Иванка Господинова - учител: "Аз отдавна съм се заела с българския език, защото преди, 90-те години бяхме издали първи буквар за нашите деца, защото у нас и историята е друга, и езикът."
Анджела Ламбова – учителка: " Има в семейството майката българка, или бащата българин, или бабата. Те вече знаят някакви неща. Ний разказваме някои неща примерно за хановете, за царете и те започват да се интересуват, като разказвам те така стоят и слушат внимателно и им разказвам всичко за България."

През последните пет години Русенският университет посреща по няколко групи ученици за езиково обучение от Украйна и Молдова по постановление на Министерския съвет. А през септември очаква 20 банатски българчета от Румъния, за да обогатят познанията си по езика.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ангел Найденов: Намирам театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова
Ангел Найденов: Намирам театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова
Спират тока на Радиозавода във Варна заради дълг
Спират тока на Радиозавода във Варна заради дълг