НОВИНИ

Похарчили сме 223 млн. лева за туризъм по празниците

Към България вече започна голямото следпразнично завръщане, а с него, разбира се, и равносметката колко и къде сме похарчили. За туризъм в празничните дни българите са дали общо 223 млн. лева. Това каза за "По света и у нас" директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:52, 07.05.2016
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Малко повече от половината от тези пари ( или 55%) са изхарчени в България. Най-често българските туристи са посещавали хотели, които предлагат балнео и спа услуги.

Над 200 хил. българи са били по празниците и в чужбина, като най-голям процент от хората са избрали Гърция - въпреки опасността от стачки.

В България за двата празника Великден и Гергьовден са пътували малко над половин милион туристи. Най- вече те са посещавали близки и роднини. Сред хотелите пък най-предпочитани са били и са спечелили най-много по празниците тези, които предлагат балнео и спа-туризъм. Те са били заети почти на 100 %. Много туристи са привлекли и каменните къщи за гости и хотелите в планинските и морски комплекси. Около 18 % от пътуващите българите са слели почивките около двата празника.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: В чужбина общо са излезли 214 хиляди българи като най-голямата част е била в съседна Гърция от порядъка на около 105 хиляди, в момента в Гърция има около 40 хил. български туристи и очакваме голямото завръщане, което да бъде в неделя вечерта.

Днес в Гърция обаче има общонационална стачка като в някои райони, според Драганов тя ще продължи до неделя.

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: Няма да има страдащи български туристи, ако някой има каквито и да е притеснения трябва да се обърне към консулските служби в Атина и Солун, те работят отлично тези дни и няма нито един българин, който да е засегнат от кризата в момента.

Колкото до гърците, посетили страната ни по празниците те са малко по-малко от българите, почиващи в Гърция. Според хотелиерите в Банско броят на гръцките туристи е намалял в сравнение с мината година.

Катя Филипова, управител на хотел в Банско: Банско беше пълно както и нашия хотел предимно с македонци и българи, гърците ги нямаше, може би блокадите на границата ги спряха.
Янка Рахова, собственик на хотел в Банско: Гръцките туристи имам чувството, че са малко намалели и повечето дойдоха с организирани групи в по-големите хотели.

Макар и намалели, гръцките туристи оставят в страната ни по около 570 лева дневно, докато българите харчат в южната ни съседка по 420 лева на ден. Освен гърците, около 100 хиляди румънци са посетили страната ни по празниците като традиционно те предпочитат северното ни Черноморие. По Черноморието все още тече санирането на хотелите и активно сезонът ще стартира след 15 май.

Дима Иванова, управител на хотел: Обслужихме в рамките на 3-4 нощувки 5 хиляди туристи, предимствено и традиционно посрещнахме първите си немски туристи, другата голяма част от туристите бяха румънски туристи. Малко руснаци, малко български туристи, за съжаление малко български туристи.
Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: Като цяло сега по Великденските и Гергьовденски празници бяха отворени около 25 хотела освен целогодишно работещите, морето ще заработи по-активно в края на месеца, независимо от това ние имаме много туристи от Израел, Австрия, Германия.

В големите градове и около манастирите ни пък е имало наплив от туристи от Сърбия, Македония и Италия. Като цяло през месец май, като първия в летния туристически сезон, общо около 730 хил. чужденци ще преминат през територията на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Садик Хан - първият кмет мюсюлманин на Лондон - положи клетва
Садик Хан - първият кмет мюсюлманин на Лондон - положи клетва
Цветан Цветанов: Президентът е прав в много от мотивите за вето
Цветан Цветанов: Президентът е прав в много от мотивите за вето