САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Политически реакции след решението на президента да не подпише указа за Гешев

Въпреки, че политическите сили са на полюсни позиции за решението на президента да не подпише указа за назначаването на Иван Гешев, всички се обединиха в мнението, че не бива да има натиск върху членовете на ВСС.

Надежда Василева
от Надежда Василева
13:30, 08.11.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас


Корнелия Нинова, председател на БСП: Бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила от името на нашата група на 31 юли, преди 3 месеца, тук от трибуната на парламента - че състезание само с един участник не е истинско състезание, че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване. Казвам, че сме се надявали Борисов да внесе здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост.
Красимир Ципов, ГЕРБ: Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС. Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт. И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения. Визирам представители на "Демократична България".

Защо правителството не предложи своя кандидатура - това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент правителството. Всички представители на правителството - министъра на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси.
Хамид Хамид, ДПС: Политици, народни представители и политически партии не трябва да коментират това производство, защото в цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ. Къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам? Отказвам да коментирам!
Красимир Каракачанов, ОП: Един от аргументите, нали, че имало обществено несъгласие, както имаше несъгласие, така имаше и съгласие. Но в края на краищата това е част от прерогативите на президента, така е преценил, така е постъпил. Не мисля ,че трябва да се драматизира излишно.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол
Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол
Запален е имот на общински съветник в Борован
Запален е имот на общински съветник в Борован